KNJIGE NA LATINICI NISU VIŠE HRVATSKE: Upravnik Vladimir Pištalo na svečanosti 190 godina postojanja i rada Narodne biblioteke Srbije

Dragana Matović

01. 03. 2022. u 09:37

URUČENjEM nacionalne nagrade iz oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik" koja je pripala Bebi Stanković juče je proslavljeno 190 godina postojanja Narodne biblioteke Srbije.

КЊИГЕ НА ЛАТИНИЦИ НИСУ ВИШЕ ХРВАТСКЕ: Управник Владимир Пиштало на свечаности 190 година постојања и рада Народне библиотеке Србије

Foto M. Anđela

Na svečanosti u NBS okupljenima se obratio pisac Vladimir Pištalo, upravnik naše najveće književne riznice koji je istakao da je ova ustanova i u godini kovida postigla značajne uspehe. Pištalo je izdvojio rad na izgradnji novog depoa, digitalizaciju Miroslavljevog jevanđelja, dogovor sa Kongresnom bibliotekom u Vašingtonu da se ubuduće knjige savremenih pisaca i klasika, štampane na latinici, neće voditi kao "hrvatska literatura", već će to biti građa srpskih autora.

- Time je ispravljena višegodišnja birokratska nepravda - naglasio je Pištalo.

Foto M. Anđela

- U proteklom periodu nabavili smo i montirali kompakt-police, rekonstruisali tehničke instalacije u visokom prizemlju, ugradili savremeni video-nadzor. Započeli smo osavremenjavanje CIP službe, radimo na virtuelnoj biblioteci srpskih rukopisa.

Korisnicima je dostupan nov portal "Digitalna NBS", obogaćen sa 2.874 objekta virtuelne građe, u kojoj su i zbirka srpskih romana 19. veka, kolekcija razglednica starog Zemuna i tematska zbirka "Dubrovnik". Uskoro pokrećemo veb stranice bloga, virtuelnih galerija i izložbi.

Antonija Arahova, Foto M. Anđela

Sumirajući rezultate, upravnik Biblioteke je rekao da je u NBS prošle godine otvoreno 16 izložbi, objavljeno 18 publikacija, realizovano 60 programa. Pokrenut je popularan ciklus premijernih čitanja umetničke proze i poezije u rukopisu i razgovara sa književnicima i drugim uglednim stvaraocima na lokalitetu uništene NBS na Kosančićevom vencu, pod nazivom "Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću".

- Ono što mnogim ljudima u Srbiji donosi osmeh na lice i osećaj ispravljanja traume i istorijske nepravde je početak obnove srušene biblioteke na Kosančićevom vencu. Na mestu gde je 80 godina stajala rupa uzdići će se memorijalni kompleks. Unutra bismo imali memorijalni centar, sa zidom sećanja koji bi pričao priču o jednom od najvećih kulturcida u Drugom svetskom ratu. Na Kosančiću je izgorelo pola miliona knjiga koje su odražavale iskustvo na prostoru od Venecije do Konstantinopolja, na više jezika.

Nestalo je oko 1500 rukopisnih knjiga od 12. do 17. veka, stare štampane knjige, vredne biblioteke, kompletna periodika. Dobrim delom je uništeno nacionalno sećanje. U podrumu bi se videli rimski temelji Beograda, ispred zgrade bi gorela večita vatra. Ne bismo samo obnovili zgradu već bismo u njoj permanentno obnavljali našu kulturu - rekao je Pištalo zaključujući da su rezultati NBS dobri uprkos lošoj godini.

Pomoćnik ministra kulture Radovan Jokić je govorio o podršci Ministarstva kulture NBS.

- Narodna biblioteka Srbije je od vitalnog značaja za ove prostore, vrh brega naše kulture - rekao je Jokić.

Dan Narodne biblioteke Srbije, Foto M. Anđela

Posle dugog govora počasne gošće Antonije Arahove, predsednice međunarodne bibliotečke organizacije IFLA, koja je predstavila ulogu narodnih biblioteka u životu nacije, Bebi Stanković uručena je nagrada "Janko Šafarik". Žiri, kojim je predsedavala Jasmina Ninkov, ocenio je da je tokom 16 godina koliko dobitnica rukovodi požarevačkom bibliotekom ova ustanova postala jedna od najprepoznatljivijih i najcenjenijih u srpskom bibliotekarstvu, kao i van Srbije. Zalaganje za ljudska i manjinska prava je oblast posebnog interesovanja laureatkinje, koja je angažovana u domaćim i međunarodnim strukovnim udruženjima i bvibliotečkim društvima ALA i IFLA.

Pisci nagrađuju pisce

NA svečanosti je rečeno da je NBS potpisala ugovor sa Zadužbinom Miloš Crnjanski da crteži velikog pisca budu na suvenirima Biblioteke. A, Pištalo je najavio da će ove godine po prvi put biti dodeljena novoustanovljena Nagrada NBS za roman. Nagradu će pisci dodeljivati piscima.

- Devet afirmisanih autora, koji su dobili najveća priznanja, glasaće za svoje kolege - rekao je Pištalo. - Glasovi će se sabirati kao kod nagrade "Meša Selimović". Svako od njih će svojim imenom i prezimenom stajati iza svog izbora. Ova nagrada je zamišljena kao jedna od najozbiljnijih i najvrednijih književnih nagrada u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave