SCENA ISPUNJENA ZVEZDAMA: Osamdeset peti rođendan Simfonijskog orkestra RTS obeležiće izuzetna koncertna sezona

M. Mirković

19. 02. 2022. u 09:11

OSAMDESET peti rođendan i jubilarnu sezonu jednog od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji, Simfonijskog orkestra RTS, osnovanog davne 1937. u okviru Radio Beograda, obeležiće čitav niz nastupa sa značajnim imenima naše i svetske muzičke scene.

СЦЕНА ИСПУЊЕНА ЗВЕЗДАМА: Осамдесет пети рођендан Симфонијског оркестра РТС обележиће изузетна концертна сезона

Marta Argerič, Foto EPA

- Jubilej SO RTS je prilika da se sagledaju njegovi dometi, koji su po mom uverenju više nego značajni u srpskoj muzičkoj kulturi. Veoma sam ponosan što sam punih 30 godina stalno vezan za ovaj orkestar, od čega čak 17 na najodgovornijem mestu. Danas je ovo moderan i kvalitetan ansambl, kadar da na najvišem nivou nastupa sa najvećim svetskim muzičarima, te da nas reprezentuje i na prestižnim svetskim festivalima. Nadam se da će i ova, kao i naredne sezone, svedočiti o daljem uspehu i razvoju orkestra - kaže, za "Novosti", maestro Bojan Suđić, prvi čovek Simfonijskog orkestra RTS

- Verujem da će slavljenička sezona biti odskočna daska za uspehe simfonijskog orkestra koji je na nivou za ovakve i još jače sezone - istakao je Dragoslav Fredi Stanisavljević, direktor Muzičke produkcije RTS, koja danas predstavlja moderan umetnički sistem sa sedam različitih ansambala, izuzetnog umetničkog potencijala.

Kemal Gekić, Foto N. Fifić

Srboljub Dinić, glavni gostujući dirigent SO RTS, koji je glavninu umetničke karijere ostvario u inostranstvu, naglasio je da mu je veoma drago što će sarađivati sa orkestrom u koji se vraća posle 16 godina i u kome je zatekao puno dobrih muzičara i entuzijazma, ocenivši da će nova sezona biti interesantna uz šarolik i vrlo težak program.

- Lepo je biti priznat u inostranstvu, ali posebno je lepo biti priznat u svojoj zemlji.

Rad sa ansamblom je do sada bio odličan, ljudi vole da rade i željni su rada, već posle tri prve probe smo ostvarili značajan napredak. Veliko je zadovoljstvo kad dobijete takvo živo muzičko telo, gde možete zajedno da kreirate, a ta sinergija vodi do zadovoljne publike.

Maja Bogdanović, Foto N. Skenderija

Dirigent je primetio i da će Simfonijski orkestar RTS, ukoliko se ovakve sezone nastave, za dve, tri godine biti u mogućnosti da se prezentuje i van granica naše zemlje, što je stimulans da rade u tom pravcu.

Bojan Suđić, Foto P. Mitić

Do kraja ove godine, naš renomirani ansambl podeliće scenu sa nekim od vodećih umetnika današnjice, među kojima su pijanisti Marta Argerič i Kemal Gekić, violinisti Roman Simović i Danijel Roland, violončelistkinja Maja Bogdanović, sa kojima će u nesvakidašnjim muzičkim događajima nastupati i dirigenti Bojan Suđić, Srba Dinić, Luis Gorelik, Dian Čobanov, Tomislav Fačini, Aleksandar Kojić, Olivera Sekulić Barac, a publika će biti u prilici da čuje i mlade nade poput perkusionistkinje Vivi Vasiljev. Simfonijski orkestar će svoj jubilej obeležiti i nastupima sa Horom RTS, u izvođenju nekih od najmonumentalnijih dela svetske muzičke literature, poput Verdijevog "Rekvijema" koji će izvesti u Negotinu, a zajedno će upriličiti i veče muzike iz domaćih filmova i serija.

Aleksandra Paladin, Fredi Stanisavljević, Ana Bogdanović i Srboljub Dinić, Foto RTS

Važno mesto

UREDNICA Redakcije za simfonijsku muziku Ana Bogdanović Radić rekla je da Simfonijski orkestar RTS sa velikim uzbuđenjem iščekuje velike zvezde u Kolarcu, najavila nastupe sa flautistom Dejanom Gavrićem, violistom Sašom Markovićem, klavirskim LP duom, a već za večeras koncert sa mladom nadom pijanistom Ivanom Bašićem. Učešćem na svim značajnijim festivalima, Simfonijski orkestar RTS stalno iznova potvrđuje svoje centralno mesto u kulturnom životu Srbije, navela je ona.

Ženski gudački kvartet, Foto Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)