DRAGOCENA RIZNICA KULTURE I DRUŠTVA: Časopis "Razvitak", enciklopedija Timočke krajine, obeležava 60 godina

S. M. JOVANOVIĆ

07. 02. 2022. u 10:15

JEDAN od najdugovečnijih srpskih časopisa, zaječarski "Razvitak" obeležava šest decenija postojanja promocijom novog dvobroja 261/262 koji je uredio negotinski književnik Vlasta Mladenović.

ДРАГОЦЕНА РИЗНИЦА КУЛТУРЕ И ДРУШТВА: Часопис Развитак, енциклопедија Тимочке крајине, обележава 60 година

Vlasta Mladenović, Foto S. M. J.

U 60 godina časopisa za društvena pitanja, kulturu i umetnost stalo je na hiljade naučnih eseja, priloga proze i poezije, etnomuzikoloških i muzikoloških studija, dokumenata i rezultata istraživanja velikog broja saradnika i stručnjaka iz čak 315 oblasti, ali i šest decenija privrednog razvoja Negotinske i Timočke krajine.

- Za sudbinu "Razvitka" niko više ne treba da strahuje. Časopis koji je obeležio pre svega jedno vreme prava je enciklopedijska riznica, svojevrsna hronika i hronologija Timočke krajine. Mi smo ga vratili pre dve i po godine posle nekoliko godina pauze, ne prekidajući tu nit i kontinuitet. "Razvitak" će nadalje izlaziti dvaput godišnje, u proleće i na jesen - kaže Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine - Centra za kulturu "Zoran Radmilović", koji poslednjih 15 godina objavljuje ovaj kultni časopis.

Za istoriju ovog kraja "Razvitak" je posebno značajan jer je svedok izgradnje industrijskih giganata RTB Bor, prahovske hemijske industrije, obe đerdapske hidroelektrane, ali i demografskog sunovrata istočne Srbije, migracionih kretanja. "Razvitak" na svojim stranicama beleži i istorijske, arheološke, etnološke prilike Timočke krajine, njenu socijalnu politiku, društveni, kulturni i privredni razvoj, poljoprivredu, stvaralaštvo na svim poljima ljudskog delovanja od muzike, slikarstva, književnosti.

Ovaj časopis je 1961. godine utemeljio Tomislav Mijović, srpski pesnik i dobitnik posebnog priznanja Vlade Republike Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, koji je do 2006. uredio 226 brojeva.

- Časopis je oduvek imao visoki kriterijum i negovao domaće stvaraoce iz Timočke krajine i istočne Srbije. Moralo je da se zasluži da se pojavite u "Razvitku" i znalo se, kome se objavi prilog u časopisu, da je on cenjen i da to ima određeni i značaj, i simboliku i umetničku satisfakciju - kaže Vlasta Mladenović, urednik "Razvitka".

Mladenović je zadržao tradicionalnu koncepciju časopisa koji u novom dvobroju objavljuje priloge Dimitrija O. Golemovića, Dragana Babića, Đorđa Matića, Dušana Pajina, Gorana N. Maksimovića, ali i poeziju timočkih stvaralaca.

- Prve pesme su mi u "Razvitku" objavljene 1973. Kasnije sam objavljivao češće, ali je to već bila normalna saradnja. Ti prvi umetnički koreni u "Razvitku" su mi bili dragoceni.

Časopis se očekivao sa nadom, to je bio događaj. Kada sam pozvan da ga uređujem bio sam iznenađen, počastvovan i svestan da je to velika odgovornost. Kad se pojavio "Razvitak" bio sam dete, a sada nastavljam misiju svojih predhodnika, reagujući, naravno i emotivno i profesionalno - dodaje Mladenović.

Osim što afirmiše stvaralačke potencijale ovog kraja, "Razvitak" je i dragocena riznica za istraživače jer donosi relevantne reference, koje su i polazna osnova za svaki naučni rad. Tu si i prilozi koji rasvetljavaju prošlost ovog kraja i čuvaju narodno stvaralaštvo kroz kazivače, kojih danas gotovo i da nema.

- "Razvitak" je jedna od svetlih tačaka u mojoj etnomuzikološkoj karijeri jer me vezuje za Negotin i "Mokranjčeve dane" koji su par godina mlađi od časopisa. Kada sam se upoznao sa Tomislavom Mijovićem i "Razvitkom" bio sam oduševljen kako Zaječar ima jedan vrhunski časopis sa bitnim aspektom tradicionalnog i savremenog, sa jedne strane privrednim, sa druge kulturnim. S ponosom kažem da sam neke od svojih najznačajnijih i najboljih radova objavio u ovom časopisu. I za ovaj jubilarni sa zadovoljstvom sam uradio studiju o vlaškom pevanju - kaže dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor.

Dimitrije Golemović, Foto S. M. J.

Ovaj zavičajni časopis nakon Mijovića, počev od dvobroja 227/228, od 2007. uređivao je Zoran Cvijetićanin, pesnik i dugogodišnji novinar "Večernjih novosti", a dvobroj 259/260 uredio je pesnik Saša Jelenković.

TRADICIONALNA KONCEPCIJA

ZA kontinuitet u izlaženju "Razvitka" već više od 15 godina zaslužan je i operativni urednik Miloš Petković. U ovom broju zadržavamo tradicionalnu koncepciju "Razvitka", koja traje šezdeset godina, uz izvesne novine, u estetskom i sadržajnom smislu, shodno vremenu i razviću.

Foto Privatna arhiva

On je regionalan časopis, ali nije lokalan jer se tematski bavi i stvaralaštvom vezanom za istočnu Srbiju, dakle istokom i pogledom na istok - dodaje urednik "Razvitka" Vlasta Mladenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

RUSIJA će analizirati ograničenja koja je Poljska uvela na kretanje ruskih diplomata na njenoj teritoriji i preduzeti uzvratne mere, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

27. 05. 2024. u 18:27

Komentari (0)

SVET OSTAO ZATEČEN: Evo šta je Aleksander Zverev prvo uradio kada je pobedio Rafaela Nadala na Rolan Garosu