KAO BEKET ZA NAJMLAĐE: Dejan Aleksić prvi laureat priznanja "Dušan Radović"

M. Mirković

10. 02. 2022. u 08:10 >> 22:47

NEOSPORNO je da naša književnost za decu već odavno zaslužuje postojanje nagrade s imenom jednog od najvećih stvaralaca ove literarne vrste, i plemenit je čin što se ona utemeljuje na stogodišnjicu rođenja Duška Radovića, koji je izvanredna stvaralačka priroda kakve se retko sreću i u mnogo većim, dinamičnijim i uticajnijim kulturama - rekao je juče Dejan Aleksić, na svečanosti dodele priznanja "Dušan Radović".

КАО БЕКЕТ ЗА НАЈМЛАЂЕ: Дејан Алексић први лауреат признања Душан Радовић

Dejan Aleksić, Foto ataimages.rs/Tanjug

Istakavši da njemu, kao autoru, pripadaju naročita čast i zadovoljstvo što niz laureata ove glasovite nagrade počinje baš njegovim imenom, Aleksić je otkrio da se kao pisac za decu, u najvećoj meri formirao upravo u gravitacionom polju Radovićevog stvaralačkog univerzuma.

- Posebno ohrabruje činjenica da je Grad Beograd, kroz reprezentativnu ustanovu kulture kakva je Biblioteka grada Beograda, institucionalizovao ovo priznanje i time obezbedio njegovo trajanje i formalni ugled - naglasio je pesnik iz Kraljeva, kome je novoustanovljena nagrada pripala za knjigu "Malo-malo pa slon" kraljevačkog izdavača "Imam ideju".

- Nagraditi Dejana Aleksića nije velika mudrost. To bi mogao svako. Ali, srećom, mi smo ti koji ćemo mu danas dodeliti nagradu koju još nema, koja najviše liči na njega i koja ga je dugo čekala. Velika trojka Zmaj - Radović - Ršumović odavno ima pridruženog Aleksića, jedno vreme dopisnog, a već dugo i redovnog člana važne akademije za brigu o pametnoj deci Srbije. Kao i Radović, čije je priznanje poneo, tako se i Aleksić deci obraća s poštovanjem i uvažavanjem, on je zahtevan pisac za zahtevnu decu, zabavan pisac za decu koju je teško zabaviti - navodi se između ostalog u obrazloženju žirija za dodelu ove nagrade, kojim je predsedavao reditelj i Duškov naslednik Miloš Radović, a čiji su članovi profesor dr Zorana Opačić i profesor dr Zorica Hadžić.

Miloš Radović, Foto Tanjug

- Takav je slučaj sa knjigom koju nagrađujemo - reči su kojima žiri dalje obrazlaže svoju jednoglasnu odluku o prvom laureatu, odabranom među 93 autora koji su konkurisali sa ukupno 98 dela za decu i mlade:

- "Malo-malo pa slon" je mali Beket za malu decu, duhovita, maštovita i inteligentna zbirka priča puna neočekivanih obrta, jezičkih i dramskih, knjiga lišena opštih mesta i slatkih udvaranja. U rečniku ove knjige nema deminutiva, nema lažnih emocija, sa decom se postupa ozbiljno i odgovorno. "Malo-malo pa slon" je delo jednog novog Radovića, modernog i mudrog, najmlađeg Radovića u književnosti za decu do danas.

O nagradi

NAGRADA "Dušan Radović" se sastoji od statuete Dušana Radovića, koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. U organizaciji Biblioteke grada Beograda novoustanovljena nagrada dodeljuje se jednom godišnje za književnost za decu i omladinu u okviru svih žanrova u prethodnoj godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)