KARAĐORĐEVIĆI GODINAMA TRAŽE UMETNIČKA DELA: Francuska vraća iz Muzeja jevrejske umetnine, srpski zakon to ne dozvoljava

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

02. 02. 2022. u 12:00

FRANCUSKI poslanici nedavno su izglasali zakon po kom će dela nekih od najvećih evropskih umetnika, poput Klimta, Šagala ili Utrila, biti vraćena iz muzeja porodicama Jevreja stradalih u Holokaustu.

КАРАЂОРЂЕВИЋИ ГОДИНАМА ТРАЖЕ УМЕТНИЧКА ДЕЛА: Француска враћа из Музеја јеврејске уметнине, српски закон то не дозвољава

Umetnine u Belom dvoru, Foto I. Marinković

U Srbiji je, kako nam je potvrđeno u Agenciji za restituciju, do sada vraćena samo jedna slika, ali oduzeta ne u Holokaustu, već posle rata. Reč je o "Portretu Mihaila Pupina" Uroša Predića, koji je vraćen Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju propisano je da su predmet vraćanja i podržavljene pokretne stvari, u koje spadaju umetnička dela, upisane u javni registar, kao i druge pokretnosti koje prema propisima o kulturnim dobrima predstavljaju kulturna dobra i dobra od velikog i izuzetnog značaja, a koja postoje na dan stupanja na snagu zakona. Propisano je i da se ne vraćaju umetnička dela koja čine sastavni deo zbirki muzeja, galerija, nepokretnih kulturnih dobara od izuzetnog zanačaja, ili sličnih ustanova, kao ni pokretnosti prodate u postupku privatizacije - kažu, za "Novosti", u Agenciji za restituciju.

Foto D. Milovanović

Vrednost postojećih pokretnih stvari koje ne mogu biti vraćene u naturi utvrđuje se u evrima prema tržišnoj ceni, koju određuje Agencija za restituciju preko sudskog veštaka. Najviše umetnina potražuje porodica Karađorđević.

Posebno je bogata zbirka koju je prikupio knez Pavle, a zastupnici njegove kćerke Jelisavete dostavili su sudu i dokaze da ih je knez kupovao od svog novca na aukcijama ili naloge dvoru da se pojedine slike i skulpture isplate iz njegovog sefa. Među delima koje potražuju nalaze se slike Nikole Pusena, "Pogled na venecijanski kanal", delo nepoznatog autora iz 18. veka, Dobrovićevi "Konji na Crkvi Svetog Marka u Veneciji" ili "Bronzana bista Petra Velikog u oklopu" Frančeska Bartolomeja Rastrelija. Postoje i potvrde o kupovini servisa iz Sevra, na aukciji u Parizu, kod aukcijske kuće "Šarpantje", kao i dokazi da je kupio biblioteku retkih knjiga u kožnom povezu, u Londonu, od Marije, sestre vojvode od Kenta, 1932.

Foto A. S.

Najveći problem je, objašnjavaju advokati, to što veliki broj umetnina prilikom oduzimanja nije registrovan, pa ne može biti ni vraćen čak i ako nije deo muzejske zbirke, osim ako se dokaže nesporno vlasništvo i da je delo uopšte oduzeto.

Kad su u pitanju umetnine oduzete od Jevreja ubijenih u Holokaustu, kako podseća istoričar prof. dr Milan Koljanin, sistematskom pljačkom bavio se Štab Rajhslajtera Rozenberga, a pisani tragovi šta je odneto nisu sačuvani. Nemci su gro vrednih predmeta odvezli u Hamburg, kao jedan od centara za prikupljanje oduzetih stvari iz cele Evrope.

Deo jevrejske imovine prodavan je i u Srbiji, a novac prebacivan u Rajh.

- Likovna dela i mnoštvo vrednih knjiga odneti su u Nemačku, dok su arhivska građa, ali takođe i knjige, prebačeni u Beč. Ono što je bilo privatna svojina mahom nije vraćeno - kaže Koljanin.

"Konji na Crkvi Svetog Marka u Veneciji", Foto Privatna arhiva

VRAĆENA IMOVINA OD 36 MILIONA EVRA

AGENCIJA za restituciju do sada je vratila jevrejskim porodicama 109 poslovnih prostora, 13 zgrada, 20 stanova, 111.239 kvadrata građevinskog zemljišta i 1.248 hektara njiva, a jevrejskim opštinama174 objekta površine oko 12.560 kvadrata, 2.727 hektara oranica i nešto više od 14 ari neizgrađenog građevinskog zemljišta. Ukupna vrednost vraćene imovine je 36.360.315 evra, a iznos koji je Srbija isplatila Savezu jevrejskih opština na ime podrške 4.750.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!