KORONA POSTAVLJA REPERTOAR: Virus desetkovao ansamble naših teatara koji su prinuđeni da otkazuju predstave

V. STRUGAR

19. 01. 2022. u 09:11

OTKAZANO - zajednički je "tag" na repertoaru većine naših pozorišta, ispisan ispod naslova na januarskom repertoaru.

КОРОНА ПОСТАВЉА РЕПЕРТОАР: Вирус десетковао ансамбле наших театара који су принуђени да отказују представе

JDP "Alisa u zemlji strahova", Foto N. Babić

Doduše, neki teatri su, jednostavno, preskočili prvi mesec u godini i ponudili raspored predstava za februar.

I dok je u proleće 2020. ključ i zvanično bio u bravama pozorišta (kada je spuštena zavesa na sva okupljanja u zatvorenom prostoru), potom sporadično i sa obrazloženjem "zbog bolesti glumca" otkazivana pojedina izvođenja, sada su, kao po dogovoru i bez ikakvog objašnjenja, jedna za drugom "poskidane" predstave.

U međuvremenu, pozorišta su na svaki način pokušavala da sa minimumom rizika, održe kontinuitet igranja. Ipak, ne s podjednakom revnošnošću: u nekima kućama bi razvodnica prišla čim bi gledalac spustio masku ili seo na sedište predviđeno za distancu, dok bi se u drugim uglavnom formalno i prilično nonšalantno "ispoštovala" pravila... Bilo kako bilo, trenutno su desetkovani ansambli na svim scenama jer je mnogo u teatru (ne samo) glumaca koji trenutno imaju koronu ili su bili u neposrednom kontaktu sa obolelima, pa moraju u izolaciju.

Niško Narodno pozorište jedno je od retkih koje je poslalo svim medijima dopis da neće biti izvođenja u januaru (tako ni najavljene premijere mjuzikla "Neki to vole vruće"), dok je u Jugoslovenskom dramskom u poslednjem momentu otkazano premijera "Alisa u zemlji strahova". Kada gledalac ode na sajt pozorišta videće da su ovih dana neće biti ni redovnih izvođenja predstava "Uobraženi bolesnik", "Zagreb - Beograd via Sarajevo", "Moj muž"," Pučina" i "Široka zemlja".

Za širenje virusa omikron soja više nikome i ne pada na pamet da okrivi večitu jurnjavu naših popularnih umetnika sa probe na probu ili sa snimanja na snimanje mnogobrojnih serija i filmova. Korona je svuda oko nas i kao na ruletu, pitanje je samo kad će se i na kome se zaustaviti kuglica. Tako se u Narodnom do 24. januara pred publikom neće naći "Izbiračica", "Ženski orkestar", "Mali bračni zločini", "Hasanaginica", "Kraljica Margo", "Orlando", "Dama s kamelijama" i "Velika drama".

Uostalom, što je veći ansambl veća je i mogućnost da neko iskoči iz sistema. Da li zato što Zvezdara teatar i nema svoj ansambl, tek u ovoj kući je tokom meseca samo jedan naslov otkazan - "Sportsko srce", koje je na repertoaru bilo 15. i 18. januara. Za sada, čvrsto stoje svi drugi naslovi na njihovom repertoaru.

I u "Madlenijanumu" još opstaju predstave na programu, osim dugo najavljivane premijerne obnove "Velikog Getsbija" i redovnog izvođenja "Kazanove protiv Don Žuana". Takođe, već je izvesno da se ni u Atelju 212 u naredna tri dana neće igrati "Sin", "Ova će biti ista" i "Noćna straža", dok je Beogradsko dramsko na svom sajtu u "haiku" verziji predstavilo kako stvari stoje u njihovoj kući: nema repertoara za tekući mesec, a ni blagajna neće raditi do 20. januara.

Nezvanično saznajemo da je virus desetkovao redove u svim pozorišnim kućama, ali uglavnom među mlađim članovima: stariji se, uglavnom, još dobro drže ili bar - čuvaju.

VAKCINE NA BRODVEJU

KRAJEM prošle godine pojavila se agencijska vest da je na Brodveju otkazano desetak predstava, jer su glumci ili članovi osoblja bili pozitivni na kovid-19. Uz ovu informaciju i podatak da otkako je Brodvej (posle duge pauze) ponovo otvorio vrata, vakcinacija je obavezna za - publiku, ekipe, izvođače i drugo osoblje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri