OTVORILI SMO VRATA "NETFLIKSA": Producent "Nečiste krvi" Goran Stanković o ugovoru sa najvećim svetskim striming servisom

A. POPADIĆ

12. 01. 2022. u 10:29

VEOMA smo ponosni da je naša This and That produkcija uspela da napravi prvi ugovor sa "Netfliksom" za domaći film na srpskom jeziku. Iako "Nečista krv: Greh predaka" govori o jednom periodu istorije srpskog naroda, scenario i kontekst u kom se radnja filma dešava je priča o Balkanu koja se tiče više naroda, pa se tako u našem filmu mogu videti mnogobrojni međunarodni glumci i čuti turski i albanski jezik pored srpskog.

ОТВОРИЛИ СМО ВРАТА НЕТФЛИКСА: Продуцент Нечисте крви Горан Станковић о уговору са највећим светским стриминг сервисом

Goran Stanković / arhiva

Mislim da je ova činjenica bila veoma značajna za akviziciju baš našeg filma, kao i napori koje su uložili naši partneri iz kompanije Videomite - kaže, za "Novosti", reditelj i koosnivač producentske kuće This and That (sa Snežanom van Hauvelingen), s pravom ponosan na činjenicu da će se "Nečista krv" u režiji Milutina Petrovića od 17. januara naći na platformi "Netfliks" kao prvo srpsko ostvarenje u bogatoj ponudi.

A koliko posla zapravo stoji iza jednog ovakvog ugovora sa najvećim svetskim striming servisom?

- Kada smo radili na filmu nismo mogli da zamislimo da će se desiti ovako velika stvar. Pregovori i samo ispunjavanje tehničkih standarda da bi se film mogao naći na "Netfliksu" trajalo je nekoliko meseci. Veliku podršku smo imali od našeg partnera Videomite, s obzirom na to da su u pitanju jako obimne specifikacije po pitanju svih segmenata isporuke filma, što je bio poduhvat za sebe, ali nam je najbitnije da će se jedna naša ovako značajna priča naći na najvećoj svetskoj platformi.

Stanković veruje da je ovo prvi korak da se kvalitet srpskih ostvarenja vidi na platformi koja broji više stotina miliona korisnika.

- Srećni smo što krčimo put drugim domaćim filmovima i TV serijama sa ovih prostora i želimo da naša kinematografija koja ima puno talentovanih glumaca i autora bude što više zastupljena na "Netfliksu" ali i drugim svetskim striming servisima.

Sada, kada su se na neki način upisali u listu "Netfliksovih" produkcija, u kući This and That veruju da će im to pomoći da bolje i lakše plasiraju buduće projekte, među kojima su TV serija "Sablja", koju režiraju Stanković i Vladimir Tagić, kao i filmovi "Majka Mara" Mirjane Karanović, "Ekskurzija" Miroslava Terzića i Stankovićev prvi dugometražni igrani film "Oče naš".

Tokom novogodišnjih praznika srpska TV publika odgledala je i finale serije "Nečista krv", koju su režirali Milutin Petrović (prvih pet epizoda) i Goran Stanković (poslednjih pet). Našeg sagovornika pitamo da li je serija ispunila njegova očekivanja i kako je zadovoljan reakcijama TV gledalaca?

Arhiva

- Finale serije kod mene zauzima posebno mesto jer poslednje dve epizode predstavljaju radnju dva najpoznatija dela Bore Stankovića, romana "Nečista krv" i drame "Koštana". Izazov je bio ogroman, kako nešto o čemu mnogo ljudi ima svoje viđenje i tumačenje sada interpretirati i ekranizovati, znajući da to svako u svojoj glavi zamišlja drugačije. Ovo je definitivno jedna verzija tumačenja Borinih dela, on je kompleksan pisac tako da se nadam da će serija i film koji smo napravili samo podstaći ljude da se još više zainteresuju za njegovo stvaralaštvo i da će druge autore motivisati da daju svoje tumačenje njegovih dela. Ponosni smo na to što smo napravili, a sada nam ta potvrda dolazi i sa drugih strana. A što se gledanosti tiče, naravno da je veliki uspeh da se serija emituje u udarnom terminu RTS-a i da postigne toliku gledanost - zaključuje Goran Stanković.

VAŽNE DRUŠTVENE TEME

- KADA smo 2008. producentkinja Snežana van Hauvelingen i ja osnovali kompaniju imali smo viziju i želju da radimo filmove i serije o važnim društvenim temama za koje smo verovali da mogu da učine društvo boljim. Tako naša produkcija do sada potpisuje TV serije "Jutro će promeniti sve", "Nečista krv", kao i filmove "Dobra žena", "Dnevnik Diane Budisavljević", "Okupirani bioskop" i mnoge druge koji su bili pokretač nekih društvenih polemika - kaže Stanković.

SINGL "DUDE" NAJAVLjUJE ALBUM

NA dan premijere filma "Nečista krv - greh predaka" na "Netfliksu", 17. januara, biće objavljena i prva pesma sa albuma sa muzikom iz tog ostvarenja, pod nazivom "Dude". Kompoziciju peva Marko Luis, koji sa Aleksandrom Ranđelovićem potpisuje muziku i aranžman, dok je tekst refrena napisala Maja Radivojević. Ranđelović, jedan od najtalentovanijih savremenih kompozitora i autor originalne muzike za "Nečistu krv", inspiraciju za ovu numeru, zajedno sa sinom legendarnog Ljubiše Stojanovića Luisa, pronašao je u tradicionalnoj pesmi "Dude mori, Dude", koju je maestralno izvodio Staniša Stošić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)