ČOVEK ODRASTA SVE DOK JE ŽIV: Aleksandra Janković, junakinja serije "Azbuka našeg života"

M. JUNGIĆ MILOŠEVIĆ

10. 01. 2022. u 09:40

BAŠ kao što život piše drame, tako ni bez drame nema pravog života.

ЧОВЕК ОДРАСТА  СВЕ ДОК ЈЕ ЖИВ: Александра Јанковић, јунакиња серије Азбука нашег живота

Foto Miša Obradović

Onog koji nas uči, opominje, zaustavlja, pokreće i sa svim svojim usponima, padovima i izazovima primorava na večito preispitivanje i potragu za odgovorom na pitanje "Ko smo?".

Kroz 10 epizoda serije "Azbuka našeg života", koju na TV Prva gledamo od 10. januara, ponedeljkom u 22.00, Vesna, Uroš i Ana otiskuju se u jednu od takvih otrežnjujućih avantura samopronalaženja, na čijem će ih kraju sačekati otkrića koja će ih promeniti iz korena. Glumica Aleksandra Janković, koja je u seriji rediteljke Jelene Bajić Jočić, zasnovanoj na romanima Mirjane Bobić Mojsilović, dočarala lik umorne supruge, majke i žene Vesne, otkriva nam koliko koraka je čoveku potrebno da bi pronašao sebe i na kom slovu azbuke svačijeg života se krije ona prava sreća.

- Ne možete požuriti život, niti preskočiti neke korake. Sazrevanje traje onoliko koliko mora da traje, dok vi sami posle svih faza kroz koje svako od nas prolazi, ne stanete i ne zapitate se: "Stani, čekaj, šta ja to radim? Ko sam ja? Šta želim?". To je taj trenutak kada zaista odrastete i počnete da sazrevate - kaže Aleksandra, za "Novosti", kojoj je rola u seriji "Azbuka našeg života" i prva glavna uloga u karijeri.

Kolika je odgovornost ove uloge? Na koji način vas je u tom pogledu promenila ova serija?

- Posle ovog iskustva, imam drugačiji odnos prema glumi, kao i prema svim kolegama koji su nekada imali priliku da dočaraju glavni lik. To je jedna obaveza koja u potpunosti menja život. Ta uloga, u stvari, postaje život. Sve je podređeno tome. Zahvalna sam Jeleni što je u meni prepoznala taj potencijal, kog ni sama nisam bila svesna, baš kao što sam zahvalna Radošu Bajiću, koji mi je pre početka snimanja dao smernice kako da prilagodim život onome u šta će se on pretvoriti s ovom velikom promenom.

Da li ste se pronašli u liku Vesne?

- Prepoznala sam se u svakom deliću njene ličnosti. Dok sam čitala Jelenin scenario, imala sam osećaj da sam proživela skoro svaku od situacija u kojima se našla i Vesna.

Kao da sam zakoračila na svaku od stepenica, kojima je ona prošla na putu sazrevanja.

Verujem da čovek odrasta dok je živ. Zato mi je ova serija toliko i bliska.

Šta je za vas bio najveći izazov u radu na "Azbuci"?

- Razumeti tu istu Vesnu u nekim trenucima u kojima su se naše energije u potpunosti razilazile. Jer, baš kao što smo svojim životima i iskustvima bliske, tako smo svojim bićima i energijama nespojive. Vesna nosi smirenost i staloženost Jelene Bajić Jočić, a ja buru Mirjane Bobić Mojsilović. Zato mi je bilo teško da, recimo, u trenutku kada bih ja kao Aleksandra problem "udarila" pravo u glavu, u liku Vesne zastanem i sve sagledam sa neke mirne i racionalne strane. Ali iz tog izazova izvukla sam i neke važne privatne životne lekcije, koje su me mnogo promenile.

OBIČNA LjUDSKA PRIČA

U ČEMU je najveća magija "Azbuke našeg života"?

- U tome što je to jedna obična ljudska priča. Zbog toga će se svaki gledalac prepoznati u njoj, a nadam se i pronaći bar neki odgovor za kojim traga - kaže Aleksandra Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)