ČUVARI ISTINE O SVOM NARODU: Rukopisno odeljenje Matice srpske svečano obeležilo šezdeset godina postojanja i delatnosti

J. SIMIĆ

25. 12. 2021. u 09:49

TRIDESETAK rukopisa, pisama, fotografija i drugih arhivalija sabrano je u izložbu kojom je u petak Rukopisno odeljenje Matice srpske svečano obeležilo šest decenija svog trajanja.

ЧУВАРИ ИСТИНЕ О СВОМ НАРОДУ: Рукописно одељење Матице српске свечано обележило шездесет година постојања и делатности

Skup u Matici Srpskoj / Foto N.Karlić

Predsednik ove institucije prof. dr Dragan Stanić podsetio je da je već od osnivanja 1826. godine u Pešti, Matica srpska bila predodređena da pod svojim okriljem sakuplja značajna svedočanstva o istoriji i kulturi svog naroda. Ova nekada "Srbsko-narodna sbirka" vremenom je postajala sve bogatija, a 1961. godine zaživela je kao zasebno odeljenje.

Upravnica Rukopisnog odeljenja prof. dr Zorica Hadžić podsetila je na reči Ive Andrića da se u arhivskim prostorijama, među ormanima i policama punim "tih često potcenjivanih hartija, vrši stalna služba istini koja se teško uočava i osvetljava a lako zamračuje i gubi". Toj istini, smatrao je nobelovac, moramo verno i istrajno da služimo ako želimo da naš život bude na čvrstim osnovama.

- Svesni da će knjige ostati kao trajno svedočanstvo našeg rada, izdavački plan smo znatno proširili i obogatili između ostalog i kapitalnim izdanjima sabranih prepiski srpskih pisaca - kazala je prof. dr Hadžić.

Autorka rođendanske postavke msr Aleksandra Jovanović istakla je da se u jednom od sedam matičinih naučnih odeljenja danas čuva celokupna dokumentacija koja proističe iz Matičinog rada, počev od njenog prvog statuta, tekstova objavljenih u časopisu "Letopis" koji je dve godine stariji od Matice, tu su i prepiske, rukopisi i fotografije najistaknutijih ličnosti srpske kulturno-političke istorije, kao i imena donatora i zadužbinara.

Svečanost je bila i prilika da se Matica zahvali svojim darodavcima koji su prošle i ove godine dodatno obogatili Matičino blago. Među njima su: Eparhija bačka, Matija Bećković, Vesna Egerić, Rajko Karišić, Maksim Mudrinić, Mirjana Štajner, Danilo Vuksanović, Atila Kapitanji, Slobodan Bodulić...

Pošto je burnim aplauzom pozdravljeno njegovo kazivanje čuvene pesme o Veri Pavladoljskoj, Matija Bećković je rekao, za "Novosti", da je srećan što je u ime Borislava Mihajlovića Mihiza i njegovog oca, iriškog sveštenika Gojka, takođe Matičinog člana, bio "nekom višom pravdom" u prilici da Rukopisnom odeljenju daruje dve fascikle originalnih dramatizacija koje će uskoro biti uvrštene u Mihizova sabrana dela.

POČAST

MATICA pamti svetle ali i tužne događaje. Svečanost je počela minutom ćutanja u čast prof. dr Aleksandra Jovanovića, člana Upravnog odbora ove ustanove, izuzetnog proučavaoca književnosti i penzionisanog dekana Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)