NAUČNI SKUP: Istorija srpskih migracija u Banatu od 15. do 18. veka

R. Š.

10. 12. 2021. u 15:24

U ORGANIZACIJI Istorijskog arhiva Kikinde, Matice srpske i Grada Kikinde u ovom gradu danas se održava naučni skup o „Istoriji srpskih migracija u Banatu od 15. do 18. veka".

НАУЧНИ СКУП: Историја српских миграција у Банату од 15. до 18. века

Foot: R. Šegrt

Skup je rezultat ranije potpisanog Protokola o saradnji Grada Kikinde i Matice srpske i na njemu će sedam istoričara izložiti svoja istraživanja ove teme. Na osnovu izloženih radova biće objavljen zbornik.

- Ovo je početak saradnje Matice, Istorijskog arhiva Kikinde i Grada Kikinde i narednih godina bavićemo se temom istorijskih migracija na prostoru Banata. Iduće godine očekujemo temu vezanu za međuratnu kolonizaciju Banata, a 2023. godine temu o kolonizaciji posle Drugog svetskog rata, jer su u pitanju migracije u Banatu formirale postojeći etnički, kulturni, jezički i verski mozaik. Grad Kikinda i Matica srpska uspostavili su vrlo kvalitetnu saradnju i ona će potrajati i u narednim godinama, pa će Matica biti prisutnija u Kikindi sa svojim programima i ciljevima, a sve što je značajno za nacionalnu istoriju a nastaje u Kikindi biće predstavljeno u Matici u Novom Sadu - najavio je dr Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske.

Radove na ovom skupu predstavili su istoričari Istorijskog arhiva Kikinde: Dragan Beleslić, Vladimir Dudić i Srđan Sivčev.

- Govorili smo o Velikoj Kikindi i Bašaidu i ideji srpskog ujedinjenja i nacionalnog preporoda tokom 18. veka – naveo je Sivčev.

Članica Gradskog veća Kikinde za kulturu i obrazovanje Milena Živkov najavila je da će sledeće godine, u saradnji sa Rukopisnim odeljenjem Matice srpske, biti objavljena knjiga o Arkadiju Varađaninu.

- To je zaboravljeni Kikinđanin koji je bio urednik prvog ženskog časopisa u Srbiji “Ženski svet” u 19. veku – najavila je Živkova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna