PREMINUO ALEKSANDAR JOVANOVIĆ: Odlazak znamenitog istoričara, tumača i profesora književnosti

A.P.

24. 12. 2021. u 13:02

POSLE kraće i teške bolesti, jutros je u Beogradu, u 73. godini, preminuo književni kritičar, istoričar i teoretičar, profesor Aleksandar Jovanović.

ПРЕМИНУО АЛЕКСАНДАР ЈОВАНОВИЋ: Одлазак знаменитог историчара, тумача и професора књижевности

Z. Jovanović

Rođen je 1949. godine u Ratarima, kod Smederevske Palanke. Diplomirao je i magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu (1993), na Odseku za srpsku književnost. Bio je dugogodišnji profesor, a od 2003. do 2012. i dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu, kao i predsednik i član Nacionalnog prosvetnog saveta Republike Srbije (2005-2011). Književnu kritiku, naučne i stručne radove objavljivao je od 1972. godine.

Osim o srpskoj književnosti XX veka, objavio je veći broj radova o nastavi književnosti i o aktuelnim pitanjima srpskog obrazovanja. Autor je studija "Kako predavati književnost - teorijske osnove nastave", "Oblaci u duši: pesništvo Dušana Vasiljeva", "Pesnici i preci", "Poezija srpskog neosimbolizma", "O svetlosti starijoj od nesreće: eseji o srpskoj poeziji i kulturi". Koautor je "Antologije srpske rodoljubive poezije" (2002) i sastavljač "Antologije srpske poezije o Prvom svetskom ratu" (2018).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)