MORSKA GOZBA ZA DUŠU I GUŠU: Izložbu dela na kojima je Omčikus slikao ribe, rakove, hobotnice...

M. KRALj

20. 12. 2021. u 12:15

PRAVU riblju gozbu priređuje od prošle sedmice Muzej Cepter: na 58 platana izneli su srdele, skuše, škarpine, inćune, trilje, smuduta, a tu su i hobotnice, škampe, ježevi...

МОРСКА ГОЗБА ЗА ДУШУ И ГУШУ: Изложбу дела на којима је Омчикус сликао рибе, ракове, хоботнице...

Omčikus i Farčić, Foto Privatna arhiva

Sve ih je naslikao akademik Petar Omčikus (1926-2019), a decenijama marljivo, kao jedinstvenu celinu u svojoj kolekciji, prikupio njegov prijatelj Nediljko Nedo Farčić.

Ova posveta bogatoj fauni Jadrana, sa čijih obala obojica vode poreklo (Omčikus je rođen na Sušaku, a imao je kuću na Korčuli, u Veloj Luci, odakle je Farčić), nosi naziv "Miriše more".

Ali, osim što mogu da se vide, na ekspresivnim i sugestivnim Omčikusovim radovima, koje posetioca govovo uvere da sve oko njega miriše na so i jod i da čuje talase, ove ribe, rakovi, i školjke mogu i da se probaju, pod uslovom da ste dovoljno vešti da ih spremite prema Farčićevim receptima, iz kuvara koji prati izložbu. U knjizi istog naziva kao postavka, sa podnaslovom "Umetnost inspirisana kuvanjem", otkrivamo da je sve započelo 1991. tokom zajedničkog letovanja Petra, njegove supruge i velike slikarke Kose Bokšan (1925-2009) i Farčića. Nedo je svom kumu i prijatelju predložio da naslika morski svet njihovog zavičaja i pred njega postavio izazov: on će svakoga dana pripremati najrazličitije plodove mora, a Petar će ih slikati:

- Iz dana u dan Nedo je pecao ili bacao mreže sa Petrove barke, a u lošijim danima okretao se peškariji u Veloj Luci. Pre nego što Nedo započne kuvanje, Petar bi skicirao novu sliku - po meniju za taj dan, a kasnije joj udisao nov, večni život. Nekim se temama, kao i slikama, više puta vraćao, dorađivao ih, nekada i tokom više godina, sve dok njegovom oku ne budu po meri i ne oseti da su gotove.

Foto Privatna arhiva

Svaka od slika, od kojih je većina nastala odmah u Plitvinama, a ostale kasnije u Beogradu i Parizu, sve do 2012, tvrdi Farčić, ima svoju priču:

- Nekada je ulov bio bogat, nekada je mreža donela iznenađenja. Bilo je često veoma toplo ili suviše vetrovito. Bilo je olujno i tmurno ili previše lepo da bi se sedelo unutra - priseća se nekadašnji maratonac i olimpijac, koji je čitav život, po prestanku uspešne sportske karijere, posvetio sakupljanju dela likovne umetnosti, a ideju da u jednu izložbu i knjigu, spoji dve svoje velike pasije, kolekcionarstvo i kuvanje, dao mu je sin Pavle Farčić, grafički dizajner.

Svoju prvu sliku Nedo Farčić kupio je od Branka, Petrovog brata, a za Omčikusa i Kosu Bokšan vežu ga četiri decenije, "gusto i snažno isprepletanih" međusobnih odnosa:

- Nekada sam im bio mecena, a nekada sluga; nekada muza, nekada nemi posmatrač, o čemu svedoči 16 portreta i jedna bista. Zajedno smo se radovali i tugovali. Ipak, a možda i najdragocenije, imao sam privilegiju da aktivno učestvujem u njihovom radu: idejno, organizaciono i životno - zaključuje Farčić.

Foto Privatna arhiva

Pišući za katalog ove izložbe, istoričar umetnoti i nekadašnji novinar "Novosti" Savo Popović, primećuje kako je Farčić fanatičnom posvećenošću uspeo da napravi jedan specifičan mediteranski brevijar:

- Sakupljajući i kupujući godinama "listove" ovog "molitvenika", zanesenjak je zapravo izgradio omaž i slikaru i dugogodišnjem odanom prijateljstvu - beleži između ostalog Popović.

- A, jesu te ribe, koliko svedočanstvo jednog odanog prijateljstva, toliko specifičan zapis o mirisu borova, pesmi cvrčka, huci bure i divljanju juga. Slike su to: škripe škura na vetru, zapeke, nagle provale oblaka, grmljavine koja nigde ne odzvanja kao na ostrvu. U Omčikusove ribe utkani su zvuci drugačiji od onih na kopnu: mirisi, svitanja i večeri kad se lovi "pod sviću". Boje riba, kolorit najlepše mediteranske obale...

Foto Privatna arhiva

JEDNOSTAVNO I UKUSNO

MOJE kuvanje je izvorno, kao što se to radilo na Korčuli: priprema je jednostavna, začina je samo koliko je neophodno, da ne dominiraju ukusom, ističe Farčić, koji je u mladosti radio kao kuvar na brodu, ploveći Mediteranom. I najprefinjenije delicije, tako deluju "savladivo", pa u receptu za rižoto sa jastogom, za četiri osobe, autor kaže da je protrebno 1 kilogram jastoga, 1 glavica crvenog luka, 1 decilitar maslinovog ulja, veza lista peršuna, 200 grama pirinča, so i biber:

- Skuvajte jastoga i kada se ohladi, izvadite meso iz oklopa, repa i nogu. Na ulju izdinstate iseckan crveni luk i peršun. Nakon desetak minuta dodajte meso jastoga i oko 10 minuta dinstajte poklopljeno na nižoj temperaturi. Naspite toplu vodu i kada provri dodajte pirinač, posolite i pobiberite. Jelo je gotovo kada se pirinač skuva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!