MORSKA GOZBA ZA DUŠU I GUŠU: Izložbu dela na kojima je Omčikus slikao ribe, rakove, hobotnice...
PRAVU riblju gozbu priređuje od prošle sedmice Muzej Cepter: na 58 platana izneli su srdele, skuše, škarpine, inćune, trilje, smuduta, a tu su i hobotnice, škampe, ježevi...
Sve ih je naslikao akademik Petar Omčikus (1926-2019), a decenijama marljivo, kao jedinstvenu celinu u svojoj kolekciji, prikupio njegov prijatelj Nediljko Nedo Farčić.
Ova posveta bogatoj fauni Jadrana, sa čijih obala obojica vode poreklo (Omčikus je rođen na Sušaku, a imao je kuću na Korčuli, u Veloj Luci, odakle je Farčić), nosi naziv "Miriše more".
Ali, osim što mogu da se vide, na ekspresivnim i sugestivnim Omčikusovim radovima, koje posetioca govovo uvere da sve oko njega miriše na so i jod i da čuje talase, ove ribe, rakovi, i školjke mogu i da se probaju, pod uslovom da ste dovoljno vešti da ih spremite prema Farčićevim receptima, iz kuvara koji prati izložbu. U knjizi istog naziva kao postavka, sa podnaslovom "Umetnost inspirisana kuvanjem", otkrivamo da je sve započelo 1991. tokom zajedničkog letovanja Petra, njegove supruge i velike slikarke Kose Bokšan (1925-2009) i Farčića. Nedo je svom kumu i prijatelju predložio da naslika morski svet njihovog zavičaja i pred njega postavio izazov: on će svakoga dana pripremati najrazličitije plodove mora, a Petar će ih slikati:
- Iz dana u dan Nedo je pecao ili bacao mreže sa Petrove barke, a u lošijim danima okretao se peškariji u Veloj Luci. Pre nego što Nedo započne kuvanje, Petar bi skicirao novu sliku - po meniju za taj dan, a kasnije joj udisao nov, večni život. Nekim se temama, kao i slikama, više puta vraćao, dorađivao ih, nekada i tokom više godina, sve dok njegovom oku ne budu po meri i ne oseti da su gotove.
Svaka od slika, od kojih je većina nastala odmah u Plitvinama, a ostale kasnije u Beogradu i Parizu, sve do 2012, tvrdi Farčić, ima svoju priču:
- Nekada je ulov bio bogat, nekada je mreža donela iznenađenja. Bilo je često veoma toplo ili suviše vetrovito. Bilo je olujno i tmurno ili previše lepo da bi se sedelo unutra - priseća se nekadašnji maratonac i olimpijac, koji je čitav život, po prestanku uspešne sportske karijere, posvetio sakupljanju dela likovne umetnosti, a ideju da u jednu izložbu i knjigu, spoji dve svoje velike pasije, kolekcionarstvo i kuvanje, dao mu je sin Pavle Farčić, grafički dizajner.
Svoju prvu sliku Nedo Farčić kupio je od Branka, Petrovog brata, a za Omčikusa i Kosu Bokšan vežu ga četiri decenije, "gusto i snažno isprepletanih" međusobnih odnosa:
- Nekada sam im bio mecena, a nekada sluga; nekada muza, nekada nemi posmatrač, o čemu svedoči 16 portreta i jedna bista. Zajedno smo se radovali i tugovali. Ipak, a možda i najdragocenije, imao sam privilegiju da aktivno učestvujem u njihovom radu: idejno, organizaciono i životno - zaključuje Farčić.
Pišući za katalog ove izložbe, istoričar umetnoti i nekadašnji novinar "Novosti" Savo Popović, primećuje kako je Farčić fanatičnom posvećenošću uspeo da napravi jedan specifičan mediteranski brevijar:
- Sakupljajući i kupujući godinama "listove" ovog "molitvenika", zanesenjak je zapravo izgradio omaž i slikaru i dugogodišnjem odanom prijateljstvu - beleži između ostalog Popović.
- A, jesu te ribe, koliko svedočanstvo jednog odanog prijateljstva, toliko specifičan zapis o mirisu borova, pesmi cvrčka, huci bure i divljanju juga. Slike su to: škripe škura na vetru, zapeke, nagle provale oblaka, grmljavine koja nigde ne odzvanja kao na ostrvu. U Omčikusove ribe utkani su zvuci drugačiji od onih na kopnu: mirisi, svitanja i večeri kad se lovi "pod sviću". Boje riba, kolorit najlepše mediteranske obale...
JEDNOSTAVNO I UKUSNO
MOJE kuvanje je izvorno, kao što se to radilo na Korčuli: priprema je jednostavna, začina je samo koliko je neophodno, da ne dominiraju ukusom, ističe Farčić, koji je u mladosti radio kao kuvar na brodu, ploveći Mediteranom. I najprefinjenije delicije, tako deluju "savladivo", pa u receptu za rižoto sa jastogom, za četiri osobe, autor kaže da je protrebno 1 kilogram jastoga, 1 glavica crvenog luka, 1 decilitar maslinovog ulja, veza lista peršuna, 200 grama pirinča, so i biber:
- Skuvajte jastoga i kada se ohladi, izvadite meso iz oklopa, repa i nogu. Na ulju izdinstate iseckan crveni luk i peršun. Nakon desetak minuta dodajte meso jastoga i oko 10 minuta dinstajte poklopljeno na nižoj temperaturi. Naspite toplu vodu i kada provri dodajte pirinač, posolite i pobiberite. Jelo je gotovo kada se pirinač skuva.
Preporučujemo
U MALOJ GALERIJI ULUPUDUS POSTAVKA "MINIJATURA 6": Veliki odziv mladih autora
16. 12. 2021. u 17:47
OTORENA IZLOŽBA O ANDRIĆU: Veliki broj građani posetio Državni arhiv Srbije
16. 12. 2021. u 16:19
ŠTA JE RUSKI PLAN “N”: Ukrajina bi mogla da ostane bez nekoliko važnih oblasti ukoliko Moskva uspe (VIDEO)
NjIHOV primarni cilj je zaštita ruskih pograničnih regiona, kao što je Belgorod, ali sekundarni ciljevi su zauzimanje Harkova, Sumija i Dnjepropetrovska.
26. 04. 2024. u 20:00
TEŠKE VESTI IZ VAŠINGTONA STIGLE U KIJEV: Nema više "patriota" za Ukrajinu
VAŠINGTON još nema besplatne sisteme protivvazdušne odbrane "patriot" koji bi mogli da budu prebačeni u Ukrajinu, proizilazi iz intervjua sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom za MSNBC.
26. 04. 2024. u 19:17
LjUDI SE ČUDE: Žika prima OGROMNU penziju - "službenik tri puta proveravao, nije mogao da veruje"
"TAJNA je u tome što je mene pokojni Aleksandar Tijanić naučio da to tako radim..."
26. 04. 2024. u 22:32
Komentari (0)