SVE JE TEATRALNIJE OD TEATRA: Komad Volframa Loca "Adresa svemir" u režiji Anje Suše prvi put na sceni Bitefa

V. STRUGAR

18. 12. 2021. u 10:17

POSLE gotovo decenije odsustva sa beogradskih scena, Anja Suša režira u Bitef teatru: 25. decembra premijerno je izvođenje komada poznatog nemačkog savremenog autora Volframa Loca "Adresa Svemir - nekoliko poruka".

СВЕ ЈЕ ТЕАТРАЛНИЈЕ ОД ТЕАТРА: Комад Волфрама Лоца Адреса свемир у режији Ање Суше први пут на сцени Битефа

Predstava "Adresa Svemir", Foto Nenad Šugić

Naša rediteljka, koja je poslednjih godina živela i radila u Švedskoj, u Helsingborgu je već postavila na scenu Locov komad "Urnebesna tama".

- Pred gledaocima će se naći prvi Locov komad, za koji je dobio nekoliko priznanja, između ostalih, i Klajstovu nagradu. Napisan je kao radio-drama, ali je izvođen kao scensko delo - objašnjava Anja Suša. - Veoma je dubok i duhovit, ne bavi se dnevnom politikom, ipak, mnogo govori o svetu u najširem egzistencijalnom smislu, kao i onom neposrednom koji nas okružuje.

Rediteljka ističe da je Locovo dramsko pismo veoma podseća na Beketovo. Sličan je poetski jezik, tmuran i depresivan ton, mada pun specifičnog humora:

- Kao što bi Šekspir rekao, ceo svet je, zaista, postao pozornica. Svaki rijaliti, objava na "Fejsbuku", "Tviteru", "Instagramu" zapravo je - pozorište. Sve je teatralnije od samog teatra, pa on gubi dah. U "Adresi Svemir" pozorište se bavi samim sobom, iako predstava ne može da se realizuje: tekst nema ni klimaks ni kraj. Pisac je shvatio da pozorište ne može da promeni svet, limitirano je svim onim što ga okružuje.

Anja Suša, Foto Nenad Šugić

U predstavi igraju Mladen Andrejević, Milutin Dapčević, Danijel Sič, Aleksandar Vučković, Nikola Malbaša, Jelena Ilić i Milica Sužnević. Locov komad prevela je Bojana Denić, kostim potpisuje Maja Mirković, muziku Igor Gostuški, scenski pokret Damjan Kecojević, a angažovano je i dvoje Šveđana: Irva Norlin (scenograf) i Benjamin Fjelman (dizajn svetla). Reč je o studentima Anje Suše, koja od 2019. godine predaje režiju na Stokholmskom univerzitetu umetnosti.

UTISAK

BORAVAK u Beogradu je za mene interesantno iskustvo, zanimalo me je i kako funkcionišu drugačiji pozorišni modeli od onih koje poznajem, ali su, ipak, poseban utisak ostavili na mene prijateljski raspoloženi ljudi - ističe Ilva Norlin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!