SREĆA SE KROZ IGRU NEGUJE: Reditelj Željko Mirković o dokumentarnoj seriji "Srpsko kolo" koju trenutno snima

A. POPADIĆ

13. 11. 2021. u 13:11

CILj filma i dokumentarnog serijala "Srpsko kolo" je da prikaže sabornost svih Srba kroz jedinstvenu formaciju kola, kao i jačanje zajedništva i vere u zajedničku budućnost.

СРЕЋА СЕ КРОЗ ИГРУ НЕГУЈЕ: Редитељ Жељко Мирковић о документарној серији Српско коло коју тренутно снима

Foto Aleksandar Jovičić

Prikazivanjem slojevitosti i lepote srpskog kola kroz serijal gledaoci se upoznaju bliže za ovom igrom i prepoznaju njen značaj za dugoročno očuvanje sopstvenog identiteta. Kroz serijal gledaoci stiču i jasnu svest o identitetu - kaže, za "Novosti", Željko Mirković, reditelj i koscenarista (sa Nikolom Neškovićem) serijala "Srpsko kolo" koji se, u produkciji "Optimistik filma", ovih dana snima širom zemlje.

Srpsko kolo je postalo deo Uneskove nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarna serija Željka Mirkovića govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Autora nagrađivanih ostvarenja "Drugi susret" i "Teslin narod", pitamo kako sačuvati tradiciju i tradicionalne vrednosti, poput kola, u današnjem vremenu koje potire ili u potpunosti negira prošlost i istoriju?

- Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru.

Sa snimanja na Kalemegdanu, Foto Aleksandar Jovičić

Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo. Prave vrednosti uvek pronalaze svoj put da opstanu kroz različita vremena, ma koliko ona bila izazovna i ma koliko nam se činilo da su ti izazovi toliko snažni da mogu da potru pomenute vrednosti. Kolo je magična igra i ono opstaje kroz vreme jer je deo našeg DNK - uveren je Mirković.

Dokumentarni serijal "Srpsko kolo" imaće 15 epizoda, u trajanju od 25 minuta, a realizuje se u partnerstvu sa Ansamblom "Kolo", Etnografskim muzejom u Beogradu i Serb National Federation (SAD). Serija se snima u 15 gradova Srbije, od Subotice, preko Novog Sada, Beograda, Kruševca... Gračanice, Peći, kao i u pet gradova Republike Srpske.

- U serijalu će učestvovati više od 20 folklornih ansambla iz Srbije i Republike Srpske i više od sto sagovornika i izvođača na različitim muzičkim instrumentima - objašnjava Mirković i dodaje da će narednih dana ekipa snimati u Pirotu.

Željko Mirković, Foto Privatna arhiva

A kada i gde ćemo gledati seriju "Srpsko kolo"?

- Planiramo da serijal snimamo u toku 2021. i 2022. i da od jeseni naredne godine bude dostupan televizijskoj publici. Glavni cilj je da srpsko kolo učinimo vidljivijim domaćoj i stranoj publici i da pokažemo srž srpskog duha, kulture i života - zaključuje autor.

DžEK DIMIĆ KAO NARATOR

KROZ priču o srpskom kolu, kao narator, gledaoce će voditi poznati američko-srpski glumac Džek Dimić. Stručni saradnici su Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović, Zdravko Ranisavljević, Vladan Životić, dok izvršnu produkciju potpisuju Mikan Velinović, Đorđe Jovičić i Borislav Jovičin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna