OSVAJALI SNAGOM I MAČEM, ALI I UMOM I BESEDOM: Snima se treća sezona serijala "Srpski junaci srednjeg veka" autora Gordana Matića

J. BANjANIN

14. 11. 2021. u 13:48

POSLE dva ciklusa igrano-dokumentarna serija "Srpski junaci srednjeg veka", autora i reditelja Gordana Matića, dobija i treći nastavak. Trenutno se u produkciji kuća "Telekom Srbija" i "Kontrast Studios" snima novih deset polučasovnih epizoda o životu velikana srpske prošlosti. Među njima će ovoga puta biti kraljevi Uroš, Dragutin, Milutin i Stefan Dečanski, kao i Mara Branković i Stefan Vukčić Kosača.

ОСВАЈАЛИ СНАГОМ И МАЧЕМ, АЛИ И УМОМ И БЕСЕДОМ: Снима се трећа сезона серијала Српски јунаци средњег века аутора Гордана Матића

Foto Kontrast Studios

- To su ljudi koji su mačem, kopljem i krvlju postali junaci srednjeg veka, a Mara Branković je umom i veštinom besedništva zaslužila da se nađe u našem serijalu. Ona je po mom skromnom utisku jedna od najznačajnijih i najuticajnijih žena u našoj istoriji. Bila je udata za sultana Murata Drugog u vreme kada je Osmanska imperija bila najjača na svetu. Odgajala je i čuvala svog pastorka Mehmeda Osvajača. Kada je Carigrad pao, spasla je sve pravoslavne manastire, i rumunske i bugarske i srpske. Odnela je na Svetu Goru mnogo relikvija iz Konstantinopolja, jer je imala ulaz u trezor. Posle smrti muža postala je veliki i uticajni diplomata, i štitila je interese hrišćana. Ona nije vladala, ali se brinula za kulturu, tradiciju i religiju, i ostavila je neizbrisiv trag. Veliko ime koje smo možda potcenili u našoj istoriji - ističe za "TV novosti" Gordan Matić.

Uz naraciju Vladimira Aleksića i stihove srpske epske poezije, koje čita Tihomir Stanić, pred nama će oživeti atmosfera i duh srednjeg veka, a u ulogama istorijskih ličnosti biće poznati domaći glumci.

- Imamo Maru Branković iz tri perioda, a u najvažnijem je igra Petra Dimitrijević. Mladog kralja Uroša glumi Nedim Nezirović, a starijeg Nikola Rakočević. Vučić Perović će biti mladi kralj Milutin, dok će starijeg predstaviti Radoš Bajić. Branka Pujić se ponovo pojavljuje kao Jelena Balšić, a Dragan Mićanović će nam dočarati Svetog Savu. Nadam se da ćemo snimiti i četvrtu sezonu, u kojoj ćemo Svetog Savu detaljnije obraditi - otkriva autor.

Kroz priče o junacima srednjeg veka saznaćemo mnogo i o političkoj, ekonomskoj i društvenoj situaciji, o narodnom i istorijskom pamćenju.

Foto Kontrast Studios

- Izazov je naći eksperte i sagovornike koji će nam pomoći da to što pričamo artikulišemo na pravi način i da nađemo dobre lokacije na kojima ćemo snimati. Od prve sezone sa nama su istoričar Miloš Ivanović, arheolog Marko Aleksić i istoričar književnosti Boško Suvajdžić, kao i drugi saradnici. Smatram da radimo vrlo odgovornu i veliku seriju, koja nas ne uči samo našoj istoriji, tradiciji i književnosti već i pravim vrednostima na način koji je prihvatljiv publici u trećoj deceniji 21. veka - objašnjava Matić.

Novi ciklus serijala posvećenog našoj baštini, herojima i vitezovima srednjovekovne epohe ovekovečiće i mnoge atraktivne istorijske lokacije širom Srbije i regiona, spomenike i kulturne ostatke značajne za razumevanje naše prošlosti. Videćemo tvrđave Jeleč, Stari Ras, Maglič, Golubac, kao i smederevsku i kalemegdansku, zatim manastire Žiča, Sopoćani, Đurđevi stupovi, Visoki Dečani, Mileševa, ali i važne lokalitete na Kosovu i Metohiji, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Turskoj i Italiji.

Foto Kontrast Studios

DUBROVNIK, VATIKAN, TOPKAPI...

AUTOR projekta kaže da mnogi od artefakata nikada ranije nisu snimljeni i da će to biti novi kvalitet za gledaoce.

- To su spisi, ikone, portreti, ali i zemni ostaci, jer kralj Milutin leži u crkvi u Sofiji. Žitije Visokog Stevana, odnosno Stefana Lazarevića, nalazi se u Cavtatu i Sofiji. Jedini portreti kralja Dragutina, kralja Milutina i kraljice Jelene Anžujske iz njihovog vremena sačuvani su na ikoni u Vatikanu. Znaju naši istoričari da sve to postoji, ima nekoliko fotografija napravljenih pedesetih ili šezdesetih godina, ali nikada nije zabeleženo filmskom kamerom ili u dobroj rezoluciji, a deo je naše kulturne baštine. Zato su nam potrebni obilasci Dubrovnika, vatikanske riznice, palate Topkapi u Istanbulu... Zbog kovida je sada komplikovano obići artefakte rasute od Vatikana i Venecije, preko Budimpešte do Burse u Turskoj, gde se nalazio harem u kom je bila Mara Branković. Biće veliki izazov da sve uklopimo u narednih mesec i po dana - zaključuje Gordan Matić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)