ZAVRŠNICA OSMOG ŠEKSPIR FESTIVALA: Čuveni italijanski "Makbet" na sceni SNP

V.V.S.

08. 10. 2021. u 17:15

POSLE prvog poluvremena u Vili Stanković u Čortanovcima završenog u julu, Osmi međunarodni Šekspir festival zaokružiće gostovanje čuvenog italijanskog "Makbeta" 16. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

ЗАВРШНИЦА ОСМОГ ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛА: Чувени италијански Макбет на сцени СНП

Srpsko narodno pozorište

Povodom najave gostovanja predstave u režiji Alesandra Sere( u izvođenju ansambla Sardegna Teatro) iz Italije, potpisan je Protokol o saradnji između Šekspir festivala i Srpskog narodnog pozorišta. Prema rečima Nikite Milivojevića, osnivača Šekspir festivala, ovo svojevrsno izvođenje "Magbeta" zahtevalo je i tehnički i umetnički da bude odigrano na zatvorenoj sceni, a ne kao što je uobičajeno u Čortanovcima, u Vili Stanković, na otvorenom. Zato se predstava izvodi u subotu, 16.oktobra, na sceni "Jovan Đorđević" SNP.

Šekspirov "Makbet" u Serinoj režiji, prožet je drevnim tradicijama Sardinije, izveden na sardinskom jeziku i, prema elizabetanskoj tradiciji - u izvođenju muškog glumačkog ansambla. Predstava je dobila najznačaniju italijansku nagradu u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra - The Premio Ubu Award 2017.

Snažnim utiskom karnevalskih zvukova Sardinije, ritmova, maski, reditelj kombinuje elizabetansku i sardinsku tradiciju i stvara snažnu predstavu koja Šekspira pretvara u ritual, lokalni jezik, ritam. Predstava "Makbet" je od 2017. godine gostovala širom sveta - Barbikan centar London, Hong Kong festival, Sibiu festival, Platonov festival Rusija i drugo.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!