SNAGA I SLOBODA BEOGRADA: Finale grčko-srpske likovne kolonije "Argostoli 2021" večeras na izložbi u Domu Omladine

M. KRALj

08. 10. 2021. u 13:30

ZBLIŽAVANjE grčkih i srpskih umetnika, započeto u junu, na koloniji "Argostoli 2021", nastavljeno je minule sedmice posetom likovnih stvaralaca sa Kefalonije Beogradu.

СНАГА И СЛОБОДА БЕОГРАДА: Финале грчко-српске ликовне колоније Аргостоли 2021 вечерас на изложби у Дому Омладине

Foto Arhiva

Dela 18 učesnika ove nove sesije (šest gostujućih i 12 domaćih autora), večeras od 19 časova biće izložena u foajeu velike dvorane Doma omladine Beograda. Izložbu, kao finale kolonije "Beograd 2021", održane uz podršku počasnog konzula Srbije na Kefaloniji Viktora Ruhotasa i gradonačelnika Beograda, Zorana Radojičića, otvoriće predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

- Blagoslovena sam što sam ovde i taj osećaj pokušaću da prenesem i na slike - kaže, za "Novosti", Đoja Marija Kapatu, matematičar i slikar, osnivač "Otvorene umetničke trilogije" Kefalonije, dobitnica nagrade Uneska na prvoj međunarodnoj izložbi na ovom jonskom ostrvu 2015.

- Prve asocijacije na Beograd bile su mi snaga i sloboda, još sa fotografija Kalemegdanske tvrđave sa spomenikom "Pobednik". Sada je taj utisak još jači zbog blizine reke. Ali, najsnažije je delovao Hram svetog Save. Čista magija. Nešto najlepše što sam u životu videla.

Foto Arhiva

I za Sofiju Aravu-Papadatu, suosnivača "Otvorene umetničke trilogije", iza koje je 30 grupnih izložbi, mnoštvo nagrada, tri knjige poezije i proze, naš grad ostavlja jači utisak "uživo".

- Beograd je veoma savremena evropska prestonica, a istovremeno, ono što ga izdvaja i čini vaš identitet, vidljivo je na prvi pogled u arhitekturi. Impresivan je i položaj na dve reke i mnoštvo zelenila, parkova... Kao da živite u velikoj šumi - zapaža ova neobična žena, izuzetno bogate profesionalne biografije: doktor je stomatologije, ima doktorat iz psihologije (na rad u ovoj oblasti podstakao je strah koji ljudi imaju od zubara), a trenutno je vanredni profesor na odseku digitalnih medija i komunikacija Jonskog univerziteta.

Od tri njene slike na postavci, jednu je posvetila našoj šljivi, a druge dve - miru (pogled na Hram Svetog Save sa Terazija) i ratu ("zove se 'Violinista na krovu', jer i kada je sve uništeno ne treba gubiti optimizam").

Gost Sofija Arava-Papadata, Foto Arhiva

Muški deo reprezentacije Kefalonije čine Evangelos Evangelatos (pedijatar, slikar i hagiograf, koji se bavi i oslikavanjem crkava), Aristotelis Batistatos (učesnik deset grupnih izložbi u Atini, Pireju i na Kefaloniji) i Ilias Laskaris (iza sebe ima 12 samostalnih izložbi, kao i brojne grupne postavke u Grčkoj i inostranstvu).

- Inspirativno mi je kako se ovde prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost - priča najmlađa učesnica, Evangelia Danelatu, slikarka i predavač u umetničkoj školi na Kefaloniji, koja zato na jednoj od slika motiv Hrama Svetog Save, kombinuje sa ovdašnjim grafitama, kao savrmenim duhom grada. - Potakao me je i spomenik knezu Mihailu, na kome vaš vladar snažno i ponosno prst upire ka Konstantinopolju - zaključuje umetnica.

IZLAŽE I 12 DOMAĆIH AUTORA

MEĐU 12 domaćih izlagača je i pokretač ciklusa srpsko - grčih kolonija (uz Viktora Ruhotasa našeg počasnog konzula na Kefaloniji) - Bojana Dimitrijević, kao i učesnici prve sesije u Argostoliju, Miroslav Lazović, Mile Pajić, Milena Maksimović Kovačević i Nevena Marković. U holu DOB-a naći će se i dela Predraga Miloševića, Biljane Velinović, Maje Studen, Leposave Milošević Sibinović, Miće Veličkovića Mivelija, Marije Sibinović i Milana Todića.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave