UMETNIČKE METAMORFOZE: Izložba kolaža i grafika Novaka Novakovića do 29. oktobra u Paraćinu (FOTO)

Z. RAŠIĆ

07. 10. 2021. u 18:22

U GALERIJI novog Kulturnog centra u Paraćinu do kraja oktobra postavljena je izložba “Metamorfoza metamorfoze” ćuprijskog umetnika Novaka Novakovića (36), diplomiranog grafičkog dizajnera koji je, već nekoliko godina, direktor tamošnjeg muzeja “Horem Margi-Ravno”.

УМЕТНИЧКЕ МЕТАМОРФОЗЕ: Изложба колажа и графика Новака Новаковића до 29. октобра у Параћину (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Ovaj umetnik, kako sam ističe, otvorio je u svojoj ustanovi stotinu izložbi različitih autora, a samostalnu izložbu u Pomoravlju, pre ove u Paraćinu, imao još pre desetak godina.

Izložba “Metamorfoza metamorfoze” privukla je poštovaoce Novakovićevog stvaralaštva i iz okolnih gradova, a posetioci su je shvatili kao priliku da njegov rad sagledaju u drugačijem svetlu.

- Na ovaj način pokazujem kontinuitet u svom stvaralaštvu u poslednjih petnaestak godina. Naime, prvi rad u ovoj postavci nastao je 2006. godine, u vreme kad sam studirao, a poslednji, kojim je izložba naslovljena – tek nedavno. To je povratak mom starom ciklusu na novi način, koji je obeležio ujedno i završetak jednog perioda mog života i rada. Svaki umetnik ima svoju metamorfozu - kada stvara delo dajući praznom materijalu jednu ličnu i sasvim drugu konotaciju. Baš kao što od gusenice nastaje leptir – napominje Novaković.

Iako se njegov rad menjao protokom godina, kolaž i grafika ostale su glavne tehnike Novakovog izražavanja. U svojoj umetničkoj radoznalosti, nalik dečjoj, upoznavao je različite tehnike i igrao se sa njima. Rezultat tih eksperimenata su brojne samostalne izložbe van Pomoravlja. Poslednja - pre paraćinske - bila je “Parteon praiskona”, postavljena u Somboru.

Novaković je jedan od osnivača Zavičajnog kluba likovnih umetnika Čuprije, a njegovi kolaži i grafike nalaze se u zbirkama ambasada SAD, Češke i Finske. Učesnik je brojnih likovnih kolonija i autor petnaestak samostalnih izložbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!