NAGRADA LADIKOVOJ: Počeo književni festival u Novom Sadu

J. S.

07. 09. 2021. u 11:45

PESNIKINjA, prevodilac, autorka brojnih performansa ali i glumica Katalin Ladik laureat je Međunarodne književne nagrade "Novi Sad" koju dodeljuje 16. Međunarodni novosadski književni festival u organizaciji Društva književnika Vojvodine.

НАГРАДА ЛАДИКОВОЈ: Почео књижевни фестивал у Новом Саду

Foto N. Karlić

Festival je započeo sinoć i trajaće do 8. septembra, a u novosadskim kafićima i na Trgu republike ugostiće više od tridesetak pesnika iz Srbije i inostranstva.

Katalin Ladik, dobitnica nagrade koju joj je dodelio žiri - Jovan Zivlak, predsednik, i članovi dr Kornelija Farago i Branislav Živanović - rođena je u Novom Sadu. Poslednjih godina živi na relaciji rodni grad - Budimpešta - Hrvatska, ali često gostuje i u Beogradu.

- Računaju još uvek na mene, nisu me zaboravili zato što nisam fizički stalno prisutna ovde i to mi je velika čast.Zapravo,otkako ne živim permanentno u Novom Sadu, ovaj lepi grad kulture i multietičnosti prisutan je sve više u mojim delima,naročito u proznoj književnosti - rekla je Ladik juče novinarima.

Na festivalu će,među ostalima, učestvovati i Diter M.Gref iz Berlina, autor pet knjiga pesama u izdanju značajnih nemačkih izdavačkih kuća, Pablo Lopes Karbaljo, profesor hispanoameričke književnosti u Madridu i pisac nekoliko zapaženih zbirki poezije, a putem onlajn komunikacije kako bi izbegao dane izolacije zbog korone u svojoj zemlji, učesnicima će seobratiti Dejvid Brigs iz Londona, autor tri zbirke pesama i dobitnik nagrade "Erika Gregorija" 2002. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024