SIGURNOST ZA BLAGO NA SVETOJ GORI: Šta sve donosi budući zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Hilandara

M. KRALj

06. 09. 2021. u 16:10

PROŠLE sedmice Vlada Srbije usvojila je i u dalju proceduru poslala Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar.

СИГУРНОСТ ЗА БЛАГО НА СВЕТОЈ ГОРИ: Шта све доноси будући закон о очувању културног и историјског наслеђа Хиландара

Foto B. Subašić

Pred skupštinskim poslanicima tako će se naći pravni akt čija je namera da sistemski uredi očuvanje materijalne i nematrijalne baštine ovog važnog spomenika na Svetoj Gori, ali i velike svetinje Srpske pravoslavne crkve.

Na pitanje šta je ono najvažnije što će ovaj zakon doneti, iz Ministarstva kulture i informisanja, koje je njegov predlagač, za "Novosti" su odgovorili:

Foto B. Subašić

- Donošenjem zakona se stvara pravni okvir kojim će biti obezbeđena kontinuirana pomoć Republike Srbije očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar i u tom okviru pomoć obnovi, rekonstrukciji i očuvanju manastira, uz stalnu, izvesnu i sigurnu finansijsku podršku iz budžetskih sredstava.

Ovim zakonom bi tako trebalo bi da bude olakšano finansiranje završetka obnove, kao budućnih restauratorsko-konzervatorskih radova, ali to nije njegova prevashodna namena, objašnjavaju u MKI:

- Ciljevi zakona ne predstavljaju samo konzervatorsko-restauratorske radove na objektima nepokretnog kulturnog nasleđa odnosno pokretnog nasleđa, ikona i rukopisa, već predviđa i podizanje nivoa društvene odgovornosti za zaštitu srpskog kulturnog i istorijskog nasleđa u okviru manastira Hilandar, a samim tim i podizanje svesti i znanja o srpskom kulturnom i istorijskom nasleđu na Svetoj Gori Atonskoj. Takođe, zakonom se predviđa i unapređenje stanja imovine i razvoj manastirske ekonomije.

Tragedija požar iz marta 2004., Foto S. Žutić

Posle katastrofalnog požara, koji je u Hilandaru besneo, tokom cele noći, između 3. i 4. marta 2004, u novembru te godine, Vlada je donela Odluku o obrazovanju posebne Komisije za Hilandar, koja svoju misiju i danas obavlja.

Foto B. Subašić

- Zadatak Komisije je da predlaže aktivnosti, programe i poslove koji se odnose na očuvanje i negovanje istorijskih, verskih i kulturnih tradicija Hilandara, praćenje radova i stanja pokretne i nepokretne imovine Hilandara, obnovu i rekonstrukciju postojećih objekata, kao i izgradnju novih objekata Hilandara, obnovu i rekonstrukciju istorijskih i kulturnih spomenika koji su u sastavu Hilandara, kao što su freske, ikone, rukopisi - podsećaju u Ministarstvu kulture i informisanja.

- Među zadacima komisije je i organizacija proslava značajnih datuma iz istorije Hilandara, ali i razmatranje izveštaja i drugi poslovi od značaja za očuvanje tradicije i kulturno-istorijskih spomenika Hilandara.

Budući Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar, tako će, u dva svoja člana definisati i nastavak rada ove Komisije.

 

OBNOVLjENO 80 ODSTO

TOKOM kobnog martovskog požara pre 17 godina u manastiru, koji je Stefan Nemanja osnovao 1198. na inicijativu svog sina Svetog Save, a koji se nalazi na listi Svetske baštine Uneska, izgoreli si objekti na površini od 1968,5 metara kvadratnih, odnosno 42,78 odsto njihove površine. Vatrom je zahvaćeno osam građevinskih celina, dok su i ostale pretrpele oštećenja. Republika Srbija je od 2004. do 2020. izdvojila više od 13 miliona evra za projekte obnove, a do ove godine završeno je 80 odsto radova na obnovi.

Obnova deo manastira Hilandar, Foto B. Subašić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)