SVET POSTOJI - NACRTAN JE: U "Kornjači" crteži Dankice Petrovske, koja je među osnivačima jedinstvenog izlagačkog prostora

M. KRALj

16. 08. 2021. u 09:11

CRTANjE je moj način da saznam ono što vidim. Nisam mogla da zastanem pred onim što bi me zainteresovalo, a da to i ne nacrtam. To je moj odnos sa pojavnim svetom oko mene. Osećala sam se uskraćenom ako to ne uradim. Crtala sam mnogo, uvek.

СВЕТ ПОСТОЈИ - НАЦРТАН ЈЕ: У Корњачи цртежи Данкице Петровске, која је међу оснивачима јединственог излагачког простора

"Palme"

U katalogu aktuelne izložbe crteža u Udruženju slikara i ljubitelja slikarstva "Kornjača", ovo beleži autoroka Dankica Petrovska, koja je, uz Ljubicu Radović, jedan od pokretača ideje da se osnuje jedinstvena beogradska galerija u Carigradskoj ulici, koja na istom zadatku spaja stvaraoce i građane.

Prema nekim od crteža, od subote izloženih u "Kornjači", kako kaže autorka, nastale su i slike, ali cilj je bio nacrtati "Svet, nacrtati - Sve":

- Jasno da nije moguće - nastavlja Petrovska, rođena u Skoplju, koja je posle redovnih i postdiplomskih studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, specijalizovala slikarstvo u Firenci u klasi profesora Viničija Bertija. - Borhes je zamišljao postojanje mape sveta koja bi prekrila ceo svet. Ja sam zamišljala takav crtež. Crtežom sam govorila: "Da, svet oko mene stvarno postoji." Ali, sada postoje i ovi crteži. To je ipak nešto čudno.

Nastalo krajem 2017. godine, Udruženje "Kornjača" do sada je organizovalo više od 30 izložbi, književnih promocija, koncerata, predavanja iz oblasti slikarstva...

- Naša ideja je da povezujemo umetnike, umetnice i građane kojima umetnost i kultura omogućavaju oblilovanje zajedničkog sveta, van granica potrošačkog društva - objašnjava za naš list slikarka Ljubica Radović, koja je i direktorka "Kornjače". - Pre svega želimo da mladima, tek diplomiranim studentima umetničkih akademija, pružimo prvu šansu, da im organizujemo izložbe, da povezujemo sve oblasti umetnosti, pa tako priređujemo pesničke večeri, muzičke večeri, video-projekcije. Naši članovi mogu postati građani Srbije i iz inostranstva koji ne mogu da zamisle život bez umetnosti i kreacije!

U ovom udruženju, tako, pripremaju već treću izložbu diplomaca umetničkih fakulteta, a pokrenuli su i projekat koji nameravaju da razvijaju i narednih godina: "Muzej žene, prve školovane žene Srbije". Već su realizovali tri izložbe, a sledi postavka posvećena Ljubici Marić, prvoj našoj školovanoj kompozitorki. Svaku postavku, naglašava Ljubica Radović, prate radovi slikara i slikarki, inspirisani delima i ličnostima prvih naših obrazovanih žena

- Do sada smo se finansirali od donacija naših ljubitelja i prijatelja, građana. Uz veliku pomoć i volontera, mi opstajemo - zaključuje naša sagovornica.

DUG SPISAK PRIJATELjA

MEĐU osnivačima "Krrnjače" su i Nina Udovički, Dragan Marković, Tatjana Aranđelović, a umetnički savet, uz Petrovsku, Radovićevu i Markovića, čine i Dragan Jovanović, Ljiljana Tašić. Sa udruženjem sarađuju Slobodan Zubanović, Zorica Jovanović Ignjatov, Dragan Ignjatov, dok je dug spisak prijatelja i ljubitelja. Na njemu su, između ostalih, Boban Milić, Bogdan Slavica, Vuk Babić, Gordana Pantin, Branka Janda Marković, Dijana Anastasijević, Jasna Trifunović, Jelena Micić, Jelena Đokić, Kori Udovički, Predrag Radovanović, Milka Uzelac...

OD BEOGRADA DO NjUJORKA

PRE ovog predstavljanja u "Kornjači" Dankica Petrovska (1946) izlagala je samostalno 28 puta u zemlji i inostranstvu, a grupno 227 puta. Njena dela, pored Beograda i Skoplja, predstavljena su u Parizu, Firenci, Atini, Solunu, Njujorku, Detroitu, Bostonu, Sarajevu, Motovunu, Novom Sadu, Nišu i u još mnogim gradovima Srbije i nekadašnje Jugoslavije, zatim Nemačkoj, Danskoj i Belgiji. Dobila je prvu nagradu za slikarstvo na ALU u Firenci (1974), kao i prvu nagradu za slikarstvo Zemunskog salona (1986).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)