PRAVO SA VELIKOG PLATNA NA MALE EKRANE: Nikola Popević, urednik Filmskog i stranog serijskog programa, o planovima za novu sezonu RTS

M. JEŠIĆ

08. 08. 2021. u 10:38

FILMSKI i strani serijski program RTS ozbiljno se pripremio za novu sezonu od septembra, spreman da stane "na crtu" mnogobrojnim kablovskim kanalima i ponudi filmskih platformi kojima su "zatrpani gledaoci".

ПРАВО СА ВЕЛИКОГ ПЛАТНА НА МАЛЕ ЕКРАНЕ: Никола Попевић, уредник Филмског и страног серијског програма, о плановима за нову сезону РТС

Foto Promo

Šta su aduti RTS, za "TV novosti" otkriva Nikola Popević, urednik filmskog i stranog serijskog programa.

* Šta možemo da očekujemo od stranog programa RTS u narednom periodu?

- U sve jačoj konkurenciji kablovskih kanala i sve bogatijih platformi za gledanje filmova i serija, Radio-televizija Srbije se trudi da pruži zanimljiv program tamo gde je ponuda poslednjih godina najjača i gde se različite kinematografije pojavljuju sa snažnim adutima, a to su serije. Pripremamo nastavke nekih od serijala koji su privukli najviše pažnje gledalaca. A to su uglavnom one koje se mogu videti i na "Netfliksu".

* Da li biste nešto izdvojili i preporučili publici?

- Pre svega, četvrti ciklus serije "Fargo" koja u odnosu na ostale stiže za izvesnim zakašnjenjem. Prethodne sezone bile su među najgledanijim stranim serijama na programima RTS. Reč je o "antologijskom" tipu serije, u kojoj je svaka sezona priča sa sebe, sa novim likovima, smeštena u drugačije vreme, a deli samo isti "univerzum" gradića Fargo. Novi "Fargo" događa se pedesetih godina prošlog veka i radnja se vrti oko sukoba dveju mafijaških organizacija. Glavnu ulogu nosi Kris Rok, nama poznatiji kao komičar, kao vođa bande koju su oformili crnci koji su se selili na sever. On je i poslovni čovek i pokušava da realizuje jednu ideju, zanimljivu iz današnje perspektive.

* Šta od igranog programa možemo da očekujeno?

- Nemačka serija "Vavilon Berlin" najskuplja je tamošnja produkcija, već dobro poznata po interesantnoj priči, često poređenoj s našim "Senkama nad Balkanom", raskošnoj scenografiji, kostimima i verno prikazanoj epohi. Treća sezona direktno se nastavlja na već emitovane dve i dalje istrage problematičnog inspektora Gereona Rata, u vreme velike ekonomske krize, sve izraženijeg uspona nacizma i svega što on nosi. Kontroverzna izraelska serija "Fauda" takođe će premijerno imati svoju treću sezonu. Ova serija izazvala je niz oprečnih reakcija, od oduševljenja pričom i uzbudljivom akcijom, do kritika o jednostranosti. Treća sezona donosi malo drugačiji pogled na izraelsko-palestinski sukob. I dalje se drži izraelskog operativca Dorona, kao glavnog lika, međutim, on se kao lik teško može okarakterisati kao potpuno pozitivan. Fanatično posvećen poslu, postaje slep za ljude oko sebe, kako zbog propalog braka i kolega koje gube živote, tako i zbog Palestinaca koji nisu kliše filmskih terorista, već ljudi sa svojim načinom života. Doron mora da se suoči sa njima, ali i sa samim sobom na ljudskom nivou.

* Da li su svoje mesto našle i premijere sve popularnijih skandinavskih serija?

- Premijerno nam dolaze dve sezone finskog "Pograničnog grada", serije čiji je obožavalac i pisac Stiven King. Poseduje neke od uobičajenih odlika ovog podžanra (malo mesto, lik sa izvesnim mentalnim problemima), a glavni lik je inspektor Kari Sorjonen koji se seli u, kako se ispostavlja, ne tako mirno mesto blizu granice sa Rusijom, gde su promenljivi odnosi finske i ruske mafije u poslu trgovine ljudima.

* Šta od dokumentaraca publika može da očekuje?

- U nastavku godine publika može očekivati mnogo više srpskih (i ponešto regionalnih) dokumentarnih filmova. Ono što je drugačije od dosadašnje prakse, jeste to da će se na programu naći i brojni kratkometražni filmovi. Dokumentarni film je u ekspanziji, što uostalom nije ni čudo, jer živimo u zanimljivoj zemlji u turbulentna vremena, pa često nismo ni svesni raznih priča, malih i velikih, koje nas okružuju. Smatram da je ova vrsta filma značajna za beleženje takvih događaja i pojava.

* A koje naslove izdvajate na filmskom repertoaru?

- Srpski filmovi se polako vraćaju u bioskope. Ne bi bilo pošteno da otkrivam za koje su naslove televizijska prava već obezbeđena, jer su neki još u distribuciji ili bi tek trebalo da budu. Ali, mogu da kažem da će biti vrlo zapaženih i, uveren sam, rado gledanih. Lično sam zadovoljan činjenicom da žanrovski film postaje sve značajniji deo srpske kinematografije i ispostaviće se da upravo takvi naslovi mogu biti zanimljivi i stranom tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove