MAGIJA NE JENJAVA: Dve decenije prvog filma iz jednog od najgledanijih filmskih serijala svih vremena

Marina Mirković

03. 08. 2021. u 15:12

DVADESET godina od prvog filma o Hariju Poteru - "Hari Poter i Kamen mudrosti" biće obeleženo ovog novembra, a sam junak - čarobnjak iz knjige Džoan K. Rouling, rođendan je u svim knjigama ovog kultnog serijala proslavljao koliko prošle subote, 31. jula.

МАГИЈА НЕ ЈЕЊАВА: Две деценије првог филма из једног од најгледанијих филмских серијала свих времена

Foto Promo

Prvi roman iz pera samohrane nezaposlene majke Rouling, nakon niza odbijanja raznih izdavača, doživeo je enormni uspeh i vrlo brzo publika je širom sveta tražila još, i još, iščekujući nastavke sa ogromnim uzbuđenjem, dok se od izlaska svake nove knjige stvarao spektakl.

Na razmeđi vekova i milenijuma, dok su se čitaoci tek upoznavali sa četvrtim delom romana "Hari Poter i Vatreni pehar", u kome se Lord Voldemor vraća - započelo je pretakanje jednog od najčitanijih književnih, u jedan od najskupljih i najgledanijih filmskih serijala.

Dok je Roulingova, koja je u međuvremenu postala jedna od najčitanijih autorki i najbogatijih žena sveta, pisala preostale nastavke ne bi li zaokružila sedmoknjižje 2007, ono iščekivanje nastavaka prenelo se i na filmsku publiku.

Od prvog filma, "Hari Poter i Kamen mudrosti" i tog novembra 2001, prošlo je tačno deset godina do poslednjeg osmog filmskog nastavka, odnosno drugog dela filma "Hari Poter i Relikvije smrti", koji se u bioskopima pojavio 2011, donevši svim fanovima zadovoljenje u konačnom obračunu između sila mraka i čarobnjaka koji je rastao pred našim očima.

Foto Promo

Iako je sam Danijel Retklif, koji je otelotvorio naslovnog junaka, a koji danas kao zreo glumac snima rame uz rame sa Stivom Bjušemijem a potom ga u Dominikanskoj Republici očekuje snimanje sa Bredom Pitom i Sandrom Bulok, izrazio sumnju da je moguć ponovni susret čuvene trojke ovog novembra - HBO Maks planira proslavu ovog jubileja, koji će obeležiti svojevrsnim specijalom i kvizom. I Ron i Hermiona ne znaju kuda će od posla - Rupert Grint je tražen glumac, a da ne govorimo o Emi Votson koja je posle mnoštva filmova briljirala i u "Malim ženama", još jednoj adaptaciji kultnih knjiga, a poznata je i po aktivizmu.

Ipak, uprkos izostanku susreta ovo troje omiljenih junaka, obožavaoci sveta Harija Potera imaju čemu da se raduju - priprema se spektakularna "magična" muzejska izložba, kao i ponovno igranje predstave "Hari Poter i ukleto dete" zarad koje je osma knjiga Roulingove, svojevrsni spin-of serijala, i napisana kao drama. Tokom naredne godine očekuje se film iz još jednog pratećeg književno - filmskog serijala, "Fantastične zveri", čije je snimanje odlagano zbog pandemije.

Warner Bros Home Entertainment najavio je da će, povodom jubileja, gledaocima ponuditi način za potpuno drugačije, "magično" gledanje prvog filma o Hariju, a kompletan ugođaj za najveće fanove biće dostupan od 17. avgusta.

Ovo uključuje i komentare reditelja Krisa Kolumbusa, scene isečene u montaži, kviz testove znanja o filmu, mnoštvo dodatnih opcija...

Foto Promo

Za sve one koji žele da se podsete kako je počelo, na starinski način, i dalje su tu "normalni" filmovi i naravno, knjige. Kako su u međuvremenu, baš kao i glumci koji su omiljene im junake tumačili, i prvi Harijevi obožavaoci porasli, uglavnom sazreli i možda sam sa svojom decom uranjaju u ovaj čarobni svet - možda će im ovi, uvodni, i svakako "najdečiji" knjiga-film delovati suviše naivno. Ipak, oni znaju da vredi nastaviti, jer sa svakim sledećim nastavkom, priča postaje daleko kompleksnija, mračnija, ozbiljnija i bolje napisana.

Svakako je leto, i to tik posle Harijevog rođendana, pravo vreme da se svaki čitalac i gledalac, novi ili stari, ponovo otisne na putovanje Hogvorts Ekspresom sa Perona 9 i 3/4 na londonskoj stanici Kings Kros... I magija neće izostati.

Knjiga kao inspiracija

"HARI Poter i Kamen mudrosti" prva je od sedam knjiga iz serijala, prvi put objavljena 26. juna 1997. u izdanju kuće Bloomsbury Publishing. Kod nas ih je najpre objavljivala "Narodna knjiga" odnosno "Politika" da bi potom "Evro buk" objavio reizdanja i kompletirao serijal, te ga dopunio ilustrovanim kompletom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju