"STRAŽAR" U MUZEJU? Goran Vesić o sudbini nedavno zaplenjene vredne slike Paje Jovanovića

S. J. MATIĆ

19. 07. 2021. u 10:33

SLIKU Paje Jovanovića "Stražar", koju su carinici na Aerodromu "Nikola Tesla" zaplenili od čoveka koji je bez prijavljivanja pokušao da je unese u zemlju, Grad Beograd pokušao je nedavno bez uspeha da otkupi, ali nacionalno blago ipak će biti na raspolaganju svima, u Muzeju grada Beograda, izjavio je, za "Sputnjik", zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

СТРАЖАР У МУЗЕЈУ? Горан Весић о судбини недавно заплењене вредне слике Паје Јовановића

Foto Tanjug

- Biće dosta posla za Tužilaštvo u ovom slučaju, pored toga što je slika uneta bez prijave carini, domaći državljanin ne sme da ima račun u banci u inostranstvu. Postavlja se pitanje, ako ju je kupio kešom, kako je izneo novac iz zemlje - rekao je Vesić.

On otkriva da je Grad imao informaciju da se "Stražar" nudi na tržištu umetnina, zahvaljujući Muzeju grada koji prati aukcije svuda u svetu, kako bi reagovao i nacionalno blago vratio kući.

- Nismo smeli da javno govorimo o tome da je Grad Beograd zainteresovan da kupi ovu sliku, tako bismo joj podigli cenu. Zato sam zamolio jednu zapadnu kompaniju koja posluje u Beogradu da kupi sliku i pokloni je Muzeju grada Beograda. Oni su bili spremni da plate do 50.000 evra, bili su na licitaciji, ali slika je prodata za više nego duplo višu cenu, za 110.000 evra - ispričao je Vesić.

On dodaje da mu je bilo žao što Grad sliku nije uspeo da vrati u Beograd i da ga je vest da je srpska carina otkrila sliku kod kupca koji je hteo da je unese u zemlju bez prijave, veoma obradovala.

- Važno je da je slika u zemlji i da će u lepoti našeg nacionalnog blaga moći da uživaju svi koji posete Muzej grada Beograda. Što bi naš narod rekao, nije kome je rečeno, nego kome je suđeno - zaključio je Vesić.

Prema carinskom zakonu roba koja je predmet prekršaja se oduzima i ostaje pod carinskim nadzorom do okončanja prekršajnog postupka. Onaj koji tu robu ne prijavi na propisan način prilikom unosa u zemlju čini porekršaj i kazniće se novčanom kaznom od jednostrukog do četvorostrukog iznosa vrednosti robe koja je predmet prekršaja.

Advokat Nebojša Perović nam kaže da će zavisno od svih činjenica koje će se utvrditi u toku prekršajnog postupka sud doneti odluku da li će se predmet carinskog prekršaja, u ovom slučaju slika, i oduzeti:

- Državna tela shodno svim dokazima koje budu prikupili doneće i odluku o tome da li će možda pokrenuti i krivični postupak za krijumčarenje robe, za šta je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i novčana kazna. Roba koja je predmet krijumčarenja se oduzima.

Advokat Veselin Cerović smatra da država ne može vlasniku da oduzme sliku i da mora da mu je vrati kada plati carinski prekršaj.

- Čekamo njegov odgovor zašto nije prijavio sliku. Napravio je veliki propust. On je sliku legalno kupio, na aerodromu u Beču je prijavio da je iznosi i nosi u Srbiju, ima uredan račun i potvrdu od aukcijske kuće i potvrdu o povraćaju PDV, dakle ima sve legalne papire da to umetničko delo koje je nacionalno dobro unese u zemlju. Nikome nije jasno zašto je nije prijavio, da li nije znao da treba ili je bio aljkav i zaboravio? Mislim da ne mogu da ga optuže za krijumčarenje, jer nije u pitanju nelegalno nabavljena ili zabranjena roba. Ako to urade onda je to grubo državno otimanje umetničkog dela.

MNOGOBROJNE NEDOUMICE

U ovom slučaju mnogo je nedoumica - da li je čovek koji je unosio sliku vlasnik ili samo kurir, da li ima prijavu da se možda ranije bavio švercom slika ili ne, kada je otišao u Beč, odakle mu novac da kupi tu sliku, da li ima prihode van Srbije, ako nema kako je izneo novac iz Srbije u Beč, što takođe povlači novu prijavu, zašto je tako skupu sliku stavio među garderobu u koferu kad se takva dela pakuju u posebno osigurane kutije sa naznakom, šta da mu se izgubio prtljag...?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)