BEZ "POVRATKA NAPISANIH": Tri najveće asocijacije izdavačkih kuća traže da se sajam knjiga odloži do sledeće godine

D. Bt. - A. P.

15. 07. 2021. u 11:34

SAMO 20 dana pošto je obnarodovano da će se Sajam knjiga, pod sloganom "Povratak napisanih", umesto tradicionalno u oktobru, održati od 11. do 19. septembra, o čemu su se usaglasili predstavnici Sajma, grada i izdavača, juče je stiglo novo obaveštenje.

БЕЗ ПОВРАТКА НАПИСАНИХ: Три највеће асоцијације издавачких кућа траже да се сајам књига одложи до следеће године

Foto A. Stanković

Tri najveće asocijacije izdavačkih kuća predložile su da se ova velika smotra odloži do - oktobra iduće godine!

U trenutku kada kulturni život - pozorišta, bioskopi, koncerti, manifestacije - oživljava prilagođen novim okolnostima, ostaje nejasno zašto su izdavači promenili mišljenje i, čini se, olako digli ruke od najposećenije kulturne smotre u našoj zemlji.

- Sajam knjiga polovinom septembra bio bi sajam bez dovoljno publike, bez dovoljno novih naslova, bez ekonomskog opravdanja za izdavače i bez dovoljno izdavača da bi bio reprezentativan kulturni događaj. Takođe treba imati u vidu da nema nikakvih garancija da sajam može biti organizovan u predviđenom terminu, jer postoje nagoveštaji da se intenzivira prisustvo virusa. Izdavači nisu u mogućnosti da preuzimaju na sebe nepotrebne i neopravdane zdravstvene, organizacione i finansijske rizike - navodi se u saopštenju Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS), Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) i grupacije samostalnih izdavača.

Dejan Papić, Foto N. Skenderija

Kao neke od argumenata koji "ne idu u prilog septembarskom datumu" izdavači još izdvajaju: toplo vreme koje bi moglo da odbije posetioce, period godišnjih odmora, kućni budžet koji je opterećen početkom školske godine, ispitni rok za studente, preklapanje sa Bitefom.

- Produkcija knjiga neće biti pripremljena niti odštampana u skladu sa godišnjim planom, štamparije rade u manjem obimu i kapacitetima tokom leta, izdavači nemaju dovoljno vremena za pripremu novih naslova - navode i primećuju da je cena zakupa štandova ostala ista kao i prethodnih godina, "što je nesolidarno nametnuto finansijsko opterećenje kom su izloženi isključivo izdavači bez uvažavanja pandemijskih okolnosti".

Ističući da se Sajmu knjiga najviše raduju izdavači i da niko nije tužniji od njih kada se otkazuje, Dejan Papić, predsednik UIKS-a, za "Novosti" kaže:

- Objektivno ne postoje uslovi da se Sajam održi u regularnim uslovima. U bilo kom terminu da se održava, postoji bojazan od nailaska nekog novog talasa epidemije.

Pomeranje datuma održavanja Sajma za polovinu septembra je neprihvatljivo za izdavače jer će izostati poseta, kao i mogućnost valjane pripreme. Mnogi izdavači su već iscrpljeni nakon više od godinu dana poslovanja u vanrednim okolnostima i još jedan finansijski udar neki ne bi mogli da podnesu.

Odbor  Dušan Kovačević, Foto N. Skenderija

Predsednik Odbora Sajma knjiga, akademik Dušan Kovačević za naš list kaže da će sa izdavačima pokušati da dođu do zajedničkog rešenja:

- Sajam knjiga je i regionalan i evropski, na njemu učestvuju i mnogobrojni izdavači iz sveta, tako da moramo dobro da odmerimo odluku. Mora se imati i u vidu da se Sajam sam izdržava i da bi, u slučaju da ne bude u punom kapacitetu, došlo do velikih gubitaka. U svakom slučaju, prisustvo na ovoj manifestaciji mora biti uslovljeno vakcinacijom, a oni koji od toga, iz ko zna kojih razloga beže, neka se bave nekim drugim aktivnostima, neka idu na pecanje!

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, sastanak će se održati u Skupštini grada, u najkraćem roku, uz prisustvo Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika, Ivana Karla, gradskog sekretara za kulturu i predstavnika Sajma i tri izdavačke asocijacije.

NEPOTREBNI RIZICI

ZORAN Hamović, predsednik UPIS-a, podseća da su svi sajmovi knjiga u svetu pogođeni pandemijom.

- Gotovo svi izdavači okupljeni u tri grupacije, a priključila se i četvrta (izdavači udžbenika), razmatrali su predložene uslove. Došli smo do zaključka da ne postoji mogućnost valjane pripreme i učešća zbog mnoštva nepotrebnih rizika. Rešenja uvek postoje i mi smo raspoloženi da nađemo način da se postojeća situacija prevaziđe bez štete po sve strane učesnice - dodaje Hamović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!