GLAMUR I SJAJ NA CRVENOM TEPIHU: Pogledajte ko je sve večeras bio na otvaranju Kanskog festivala (FOTO)

Tanjug

06. 07. 2021. u 21:57

MEĐUNARODNI filmski festival u Kanu svečano su večeras otvorili Pedro Almodovar, Spajk Li, Džodi Foster i Bong Džun-hoa.

ГЛАМУР И СЈАЈ НА ЦРВЕНОМ ТЕПИХУ: Погледајте ко је све вечерас био на отварању Канског фестивала (ФОТО)

Foto: EPA

Na crvenom tepihu se najpre pojavila francuska glumica, dobitnica Oskara, Marion Kotijar, a za njom kojom su se ređale filmske zvezde iz celog sveta.

Ove godine za Zlatnu palmu će se nadmetati 24 filmska ostvarenja, a žirijem 74. filmske smotre u Kanu predsedavaće američki reditelj Spajk Li, kao prvi Afroamerikanac predsednik žirija.

Tokom festivala, koji traje do 17. jula, biće prikazano više od 60 filmova.

Američka glumica i rediteljka Džodi Foster, koja se sa 13 godina prvi put pojavila u Kanu nakon uloge u filmu Taksista je počasna gošća ceremonije otvaranja festivala i primiće počasnu nagradu, prenosi Rojters.

Festival na Francuskoj rivijeri nije održan prošle godine zbog pandemije korona virusa, a ove godine se, umesto u maju, održava u julu.

"Ovo će mi biti prvi odlazak u bioskop u poslednjih 15 meseci", izjavio je brazilski sineasta Kleber Mendonsa Filjo, jedan od članova žirija.

Šon Pen i Ves Anderson takmičiće se za Zlatnu palmu u glavnom programu, a prestižnom skupu svetske kinematografije prisustvovaće i brojne druge zvezde, među kojima su i Katrin Denev i Marion Kotijar.

U glavnoj konkurenciju su uvršteni i francuski filmovi reditelja Fransoa Ozona, Žaka Odijara i Katrin Korsini.

Za Zlatnu palmu će se, između ostalih, nadmetati i ruski reditelj Kiril Serebrenikov, kome je zabranjeno da napušta Rusiju i neće moći da prisustvuje festivalu.

Pored toga, u konkurenciji su i filmovi Anet Leosa Karaksa, koji će biti prikazan na otvaranju festivala, Frenć Dispatć američkog reditelja Vesa Andersona i Benedeta, holandskog reditelja Pola Verhovena, dok će van konkurencije biti prikazan film "De son vivant" francuske rediteljke Emanuel Berko sa slavnom Katrin Denev u glavnoj ulozi.

U žiriju su ovoga puta filmski umetnici sa pet kontinenata, od kojih većinu članova čine žene.

U Kanu više nije na snazi policijski čas niti ograničenje broja ljudi u bioskopskim salama, ali je nošenje maske ostalo obavezno u zatvorenom prostoru.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove