ŽIRI ODLUČIO: Svetlani Bojković „Velika povelja Brankovoga kola“

J. S.

30. 06. 2021. u 10:32

NA završnoj sednici žirija Brankovoga kola (Nenad Grujičić, , Vesna Čipčić i Milan Pletel), jednoglasno je odlučeno da se „Velika povelja Brankovoga kola“ za 2021. godinu, za uzvišenu saradnju tokom proteklih decenija, dodeli Svetlani Bojković, uglednoj srpskoj dramskoj umetnici, filmskoj, pozorišnoj i televizijskoj glumici.

ЖИРИ ОДЛУЧИО: Светлани Бојковић „Велика повеља Бранковога кола“

Foto: Arhiva

Ovo prestižno priznanje pored ostaloga, Brankovo kolo dodeljuje „za nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića“.

U obrazloženju je navedeno da je kao višegodišnji saradnik i graditelj Brankovoga kola, neprekidno odana profesiji i poeziji, Bojkovićeva svoj nesvakidašnji talenat prinosila Stražilovu i Sremskim Karlovcima „kao žrtvenu lepotu čiste ljubavi“.
- Svaki njen dolazak na Brankovo kolo oplemenjivao je ovaj jedinstveni kulturni prostor i uvek se osećalo puno srce obostrane sreće i uzrastanja. Publika je uživala u nastupima koji slave vrhunsku poeziju i pesnike, umetnost i kulturu, Branka Radičevića i srpski Parnas. - konstatovao je žiri uz napomenu da  „Veliku povelju Brankovoga kola“ dodeljuju prvorazrednoj dramskoj umetnici koja je uzvisila srpsku kulturu do antologijskih i reprezentativnih razmera.
Među dosadašnjim laureatima ovog visokog priznanja Brankovoga kola nalaze se Vladeta Jerotić, Mihailo Miša Janketić, LJiljana Petrović, Vesna Čipčić, Bogdan Vinokić, Vera Kovač Vitkai, Milan Pletel, Ksenija Maricki Gađanski, Vico Dardić i Matija Bećković.
„Velika povelja Brankovoga kola“ biće uručena na Svečanom otvaranju jubilarnog 50. Brankovog kola, desetog septembra, koje će trajati do dvadesetog u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)