ORFEJ I EURIDIKA, VESNICI PROMENA: Premijera i repriza čuvenog Glukovog dela za kraj operske sezone Narodnog pozorišta

M. MIRKOVIĆ

23. 06. 2021. u 11:14

PREMIJERU će večeras, od 20 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, doživeti opera Kristofera V. Gluka "Orfej i Euridika" u režiji Aleksandra Nikolića, a pod dirigentskom upravom maestra Diana Čobanova, gosta iz Bugarske.

ОРФЕЈ И ЕУРИДИКА, ВЕСНИЦИ ПРОМЕНА: Премијера и реприза чувеног Глуковог дела за крај оперске сезоне Народног позоришта

Opera "Orfej i Euridika" u režiji Aleksandra Nikolića / Foto Ž. Jovanović

Snežana Savičić Sekulić, koja će nastupiti kao Euridika i večeras i 27. juna, dok će se docnije u toj ulozi smenjivati sa Nevenom Bridžen, iako je pevala i prvu predstavu ("Travijatu") u kostimima posle godinu dana, otkriva da nova premijera za kraj ove teške sezone za sve u ansamblu nosi ogromno uzbuđenje.

- Predivna saradnja sa renomiranim maestrom, te sa rediteljem koji je pravo blago, rezultirale su predstavom za koju sam uverena da će dugo trajati, i koja nam je u svakom smislu neophodna u ovom trenutku, i nama i publici, jer odiše optimizmom i pokazuje da su nam preko potrebne upravo ljubav, požrtvovanost, vera, sve ono što vodi naslovne junake Glukovog dela - ističe Snežana.

Aleksandra Angelov, koja tumači ulogu Orfeja (na smenu sa Janom Cvetković), otkriva da se u ovoj muškoj roli krije veliki, pre svega dramski, izazov za umetnika, te da je tokom rada na predstavi sagledala razmere Glukovog uticaja na potonje velike operske stvaraoce.

- Maestro Čobanov je izuzetan, to treće uho je vrlo važno i poželjno, da pevača vrati na pravi put ili uputi kuda treba - kaže Aleksandra, i ističe da je i reditelj Nikolić uspeo da iz svake od njih izvuče ono najbolje, baš kao i Aleksandar Ilić u, za nju veoma važnom, koreografskom segmentu.

- Čini mi se da nam je sad, više no ikada, potrebno da čujemo poruku ovog dela - da je ljubav najjača sila koja, ukoliko je iskrena i duboka, sve pobeđuje - smatra večerašnji Amor, Sofija Pižurica (koju će u nedelju zameniti Ivanka Raković Krstonošić), i dodaje:

- Takođe, naučićemo da će nam, baš kao i Orfeju, Furije i Kerberi stajati na putu, ali čistog srca i vođeni lepotom i ljubavlju, boreći se muzikom i uopšte umetnošću - možemo pobediti sva iskušenja. Kao što je bog Amor pomogao Orfeju da vrati svoju voljenu Euridiku iz sveta mrtvih, tako i celo današnje društvo, ujedinjeno i složno, može da se izbori sa teškom situacijom koja nas je sve zadesila.

Scenografiju je uradila Dunja Kostić, kostim potpisuje Katarina Grčić, a predstavom će nakon reprize, od naredne sezone dirigovati Zorica Mitev Vojinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu