U PRODAJNOJ GALERIJI "BEOGRAD": Crteži u prostoru vakuuma

M.A.K.

07. 06. 2021. u 17:13

DVE umetnice mlađe generacije - Anja Tončić (1996) i Dunja Ožegović (1995), predstaviće se u Prodajnoj galeriji "Beograd", do 10. do 28. juna, izložbom "Vakuum".

У ПРОДАЈНОЈ ГАЛЕРИЈИ БЕОГРАД: Цртежи у простору вакуума

Prodajna galerija Beograd

Reč je o izboru crteža izvedenih u  kombinovanim tehnikama na papiru na zidovima galerije, kao i radova u prostoru koji su deo instalacije.  Zajedničko polazište ovog ciklusa radova je relativizovanje tradicionalnih naučnih  tumačenja pojma vakuuma kao apsolutno ispražnjenog prostora.

- Dunja Ožegovic radi na papiru koji nestaje u crno-belom pastuoznom bojenom nanosu. Okamenjena ekranska struktura boje, kao pepeo slika  sagorelih u pikselima koji su je uništili, ali i masa koja čuva  nove predstave, koje nastaju i nestaju, gotovo istovremeno - piše u katalogu, istoričarka umetnosti  Dragica Vuković.

- Na slikama Anje Tončić se pojavljuje  realnost, u "krupnom planu", svet čula, talasne frekvencije, zvuci, kretanje, sve crno-belo. Simulacije pokreta  na platnu ili papiru,  otkrivaju prirodu te vibracije,  unutrašnji pokret prizora. Slika egzistira kao  frejm  nekog  filma u kome, kao bilo, pulsira "beskonačno" vreme ili prostor bez vremena, vakuum prostor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna