SAHRANJEN KOSTA DIMITRIJEVIĆ: Otišao je novinar i publicista kome se Andrić poveravao, a Prever dao intervju

Novosti onlajn

05. 06. 2021. u 13:55

DANAS je na Novom groblju sahranjen član osnivač Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat", publicista i novinar Kosta Dimitrijević (1933-2021).

САХРАЊЕН КОСТА ДИМИТРИЈЕВИЋ: Отишао је новинар и публициста коме се Андрић поверавао, а Превер дао интервју

Foto: privatna arhiva

Slavni francuski književnik Žak Prever upravo je njemu otvorio svoja vrata i dao intervju, Ivo Andrić se Dimitrijeviću najličnije poveravao u razgovorima pretočenim u knjigu „Razgovori i ćutanja Ive Andrića", a bio je i prvi novinar iz Jugoslavije koji se usudio da poseti Miloša Crnjanskog u Londonu. A to je samo deo važnog životnog i radnog opusa u kojem je nastalo 52 feljtona, 35 knjiga i više od 2.000 priloga u časopisima.

Proslavio se kao novinar „Politike", a knjige su mu prevođene na francuski, engleski, italijanski i poljski jezik. Dimitrijević je pisao pripovetke, putopise, romansirane biografije, eseje i likovne kritike, a po njegovim scenarijima urađene su mnoge radio drame i TV emisije.

Foto: privatna arhiva

Potpis Žaka Prevera

Svoju dragocenu zbirku u kojoj se mogu videti originalni potpisi i crteži slavnog francuskog pisca Žaka Prevera, italijanskog režisera Vitorija de Sike i Volta Diznija, rukopis jedne pripovetke Isidore Sekulić poklonio je Udruženja Adligat u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, koje je na svaki način podržavao u poslednjim decenijama svog života. Među bogatom donacijom knjiga, dokumenata i posveta nalazi se i retko, prvo izdanje „Odabranih stihova" (1954) Miloša Crnjanskog iz Pariza, sa posvetom Crnjanskog. Kosta je Udruženju Adligat poklonio i crtež i pesmu Leonida Šejke, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih slikara, posvete Dušana Matića i Dobrice Erića, originalne fotografije Ive Andrića, Desanke Maksimović, Vesne Parun, Miroslava Krleže, kao i dve potpisane fotografije francuskog pisca Žana Brulea.

Foto: privatna arhiva

Potpis Volta Diznija

Kao novinar „Politike“ Dimitrijević je često putovao van tadašnje Jugoslavije, a samo Pariz je posetio tridesetak puta. Zbog svog kritičkog pisanja, tokom jednog perioda je bio zabranjivan, premeštan na lošija radna mesta i primoravan da vodi duge sudske sporove, iskustvo koje je, kao i svoja putovanja, talentovano i slikovito pretočio u svoje knjige.

Dimitrijević je dobitnik niza nagrada i priznanja, uključujući pet nagrada za životno delo, između ostalog Nagrade za životno delo UNS-a i UKS-a, Vukove nagrade, Oktobarske nagrade grada Beograda, Nagrade akademije „Ivo Andrić" i mnogih drugih. Bio je i član Udruženja književnika Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!