POZORIŠTE I TEŠKA VREMENA: Selektor Bojan Munjin o predstojećem Jugoslovenskom festivalu u Užicu

N. J.

28. 05. 2021. u 06:21

JUGOSLOVENSKI pozorišni festival, prošle godine odložen zbog pandemije korone, biće održan u Užicu od 4. do 9. juna, a regionalna smotra teatara ponudiće publici u okviru takmičarskog programa pet odabranih ostvarenja.

ПОЗОРИШТЕ И ТЕШКА ВРЕМЕНА: Селектор Бојан Муњин о предстојећем Југословенском фестивалу у Ужицу

Foto: JDP

Prema rečima selektora Bojana Munjina, odabir predstava pripada kontekstu teškog vremena, kada se čak i bez pozorišta - moralo.

- Ako bismo pokušali da zamislimo istoriju bez pozorišta, videli bismo beskrajnu pustinju ljudskog bitisanja, lišenu mogućnosti da se kroz umetnost zapitamo o razlozima i smislu mukotrpnog probijanja kroz život. To je važan razlog zbog kog smo odlučili da ovog juna festival organizujemo, da tako vratimo dug publici koja je lane ostala uskraćena - naglasio je Munjin.

- Predstave koje nudimo višestruko su nagrađivane i hvaljene, a estetski, etički i tematski postavljaju nas pred pitanje: šta ćemo uraditi kada je teško?

Munjin dodaje, da je ovo vreme depresije, ali i preispitivanja, da li smo spremni na podvig? Jubilarni 25. festival trebalo je da bude slavljenički, ali se u međuvremenu svet okrenuo na glavu, pa će poručiti makar: još smo živi, još smo tu.

Beogradsko dramsko pozorište u saradnji sa "Beo art" produkcijom predstaviće se komadom "Čitač" Fedora Šilija po motivima romana Bernharda Šlinka, u režiji Borisa Liješevića. Narodno pozorište Sarajevo nastupiće s predstavom "O medvjedima i ljudima", po tekstu i u režiji Saše Anočića.

Jugoslovensko dramsko pozorište u grad na Đetinji vraća komad Ljubomira Simovića "Putujuće pozorište Šopalović" u režiji Jagoša Markovića. Narodno pozorište Subotica izvešće predstavu "Radnička hronika" Petra Mihajlovića, u režiji Veljka Mićunovića. Za kraj, u borbi za prestižne "Ardalione" naći će se "Upotreba čoveka" po romanu Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Liješevića, a reč je o koprodukciji Novosadskog pozorišta, Grada teatra Budva i East - West centra iz Sarajeva.

Jubilarni 25. užički festival održaće se pod sloganom "Vreme straha i podviga".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)