BOLNI "AMARKORD": Roman Milana Belegišanina "Čovečuljak u krošnji"

Ljiljana Pešikan Ljuštanović

25. 05. 2021. u 06:07

ROMAN pozorišnog i filmskog reditelja Milana Belegišanina "Čovečuljak u krošnji" oblikuje se na razmeđi autobiografskog kazivanja i pisanja o stvarima koje su bitne za pojedinca i lirske romaneskne proze koja otelovljuje i osvetljava onaj "tamni talog duše" što ga, manje ili više osvešćen, svi nosimo iz najranijeg detinjstva.

БОЛНИ АМАРКОРД: Роман Милана Белегишанина Човечуљак у крошњи

Foto Promo

Dečje sećanje Belegišaninovog junaka obeleženo je usamljenošću, strahovima od visine, pasa, dece...

U krošnji trešnje, na koju ga je oteralo gađenje prema ribljem ulju, dečak prvi put sreće Luku, izmišljenog druga, dvojnika, podršku, prvog i jedinog prijatelja. Lukino postojanje ne dovodi u sumnju ni odrasli pripovedač, on jednostavno kaže: "Luku sam odavno prestao da viđam." Poput prefinjene, tanano iskovane šarke, Luka objedinjuje pripovedačevu davnu prošlost i njegovu sadašnjost, simbolizujući i kreativne i destruktivne potencijale detinjstva kao suštinskog oblikotvornog impulsa ličnosti.

Ceo drugi deo romana, naslovljen "Stanari", oblikuje se u pretapanju dečje i odrasle vizure, kao začudan i lirski ozaren svet detinjstva s diskretnim, ali značenjski bitnim elementima fantastike. Pored preplitanja realističnog pripovedanja, bliskog magičnom realizmu, i fantastike, bitan kvalitet Belegišaninovog pripovedanja jeste i njegova vizuelna sugestivnost.

Iz vizure deteta-pripovedača izrasta slika dvorišta-sveta s njegovim upečatljivim stanarima. Najbitnija vrednosna i emotivna osa, koja povezuje pripovedačevo detinjstvo i zrelost, jeste lik dede, gospodina Bože, odlikovanog ratnika s Kajmakčalana i stamenog zaštitnika koji razume dečačke strahove, podržava unuka i pušta ga da bude ono što jeste.

On tera psihijatra koji bi trebalo da "izleči" dete od verovanja u prijatelja kojeg odrasli ne vide i šalje dečaka da se igra s Lukom, on u burlesknoj sceni izudara Deda Mraza, dečakovog ujaka, koji u dogovoru s majkom kažnjava dečaka zbog kradomičnog ispijanja ostataka pića. Snažni i stameni starac razume i uvažava slabosti deteta, štiti ga kao što je štitio i svoju malenu nevestu i kao što štiti sve slabe i ugrožene. Odlikovani ratnik iz Prvog svetskog rata, koji kao ličnu Golgotu čuva (i unuku prenosi) sećanje na Kajmakčalan i njegove žrtve, oličava ljudsku i moralnu vertikalu Belegišaninovog romana.

Tragični prelom i svojevrsni kraj pripovedačevog ranog detinjstva oličen je u dedinoj smrti i u sudbini Vladimira B., koji živi sa svojom kršnom ženom Ličankom Ljubom. Dečak pamti Vladimirovo "odmetanje" u krošnju trešnje da tamo peva "Podmoskovske večeri" i "Rjabinušku", a pismo koje nalazi u dedinoj ostavštini objašnjava golotočku, logorsku traumu koja ga na to tera. Odrasli pripovedač snima dokumentarni film "Krik" sa ostarelim Vladimirom B., svedočeći tako da se "Čovečuljak u krošnji" može čitati i kao priča o odrastanju umetnika i onim tananim impulsima koji se začinju u prvim dečjim spoznajama sveta. Bez obzira na to prepoznajemo li u njegovoj naslovnoj slici dečaka-pripovedača, tajanstvenu ilustraciju sa omiljene knjige bajki, ili životom zgromljenog golootočkog robijaša, ovaj roman i sećanja koja on evocira prožeta toplinom i tugom, humorom i tragikom - mogu se čitati i kao autorov lirski omaž Felinijevom "Amarkordu", ali i kao zapreteni, često teško uhvatljivi dijalog s autorovim filmskim i televizijskim stvaralaštvom.

Prividno jednostavna topla priča o vlastitom detinjstvu prerasta u Belegišaninovom romanu granice tipičnog autobiografskog pripovedanja i postaje roman o inspirativnim i identitetskim potencijalima ranog detinjstva relevantan za svakoga ko zaviri u senku njegove čudesne krošnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)