NOVINAR OTKRIVA MISTERIJE KOMUNIZMA: Mini-serija "Trag divljači", po motivima proze Žike Pavlovića, stiže 24. juna, na Superstar TV

J. BANjANIN

24. 06. 2023. u 23:00

KADA lovite, tragovi divljih životinja uvlače vas duboko u šumu. Međutim, lugovi na prostoru bivše Jugoslavije kriju brojne tajne.

НОВИНАР ОТКРИВА МИСТЕРИЈЕ КОМУНИЗМА: Мини-серија Траг дивљачи, по мотивима прозе Жике Павловића, стиже 24. јуна, на Суперстар ТВ

Radivoje Raša Bukvić, Foto Promo/IMDb

Tako ćete, dok tragate za fazanom, veprom ili jelenom, naleteti na još mnogo toga skrivenog. Neke od tih tajni sa bioskopskog platna "silaze" na male ekrane u vidu mini-serije "Trag divljači", koja stiže od 24. juna, vikendom, u 21.00, na Superstar TV.

Debitantski igrani film i istoimena serija, od četiri epizode, u režiji Nenada Pavlovića, nastali su prema prozi njegovog oca, čuvenog sineaste i pisca Živojina Žike Pavlovića (1933-1998). Film je ove godine na 45. Moskovskom međunarodnom festivalu osvojio nagradu ruskih filmskih kritičara i specijalno priznanje Ruskog kino kluba za reditelja. Scenario, koji uz Nenada Pavlovića potpisuju Dimitrije Vojnov i Đorđe Milosavljević, američki i evropski žiri proglasio je za najbolji na 13. Festivalu filmova Jugoistočne Evrope, koji se održava u tri svetske metropole - Berlinu, Parizu i Vašingtonu.

Predrag Miki Manojlović i Miloš Timotijević, Foto Promo/IMDb

Film i serija, žanrovski određeni kao porodična drama i triler, vraćaju nas u sedamdesete godine 20. veka i spajaju likove iz više romana Žike Pavlovića. Glavni junak, perspektivni reporter Jugoslav, tragajući za izazovnim novinskim sadržajem, nailazi na komunističko "Srce tame" i biva upleten u mračnu i kompleksnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja. Državna bezbednost, tajne likvidacije, zakon jačega, igre moći i prestola, sve je to utkano u film i prošireno u mini-seriji.

Glumac sa uspešnom karijerom u Francuskoj, Radivoje Raša Bukvić, koji igra Jugoslava, otkrio je da je bio upoznat sa scenarijem još pre osam godina i da će radnja serije biti šira i drugačija od filma.

- Oni koji su pogledali film imaće osećaj da znaju nešto, a u stvari će, kroz seriju, otkriti neke potpuno sakrivene linije koje ne želim da otkrivam kako vas ne bih razočarao - ističe Bukvić.

Nada Šargin, Foto Promo/IMDb

Na početku priče, smeštenoj u 1979. godinu, novinar-njuškalo magazina "Panorama", Jugoslav Bucalo, dobija zadatak od urednika da ode u ruralni (izmišljeni) gradić Vranovac u Istočnoj Srbiji i tamo ispita slučaj samoubistva gimnazijskog profesora nakon prijave za zlostavljanje maloletnica. Inače, ambiciozni Jugoslav je razvio opsesiju jednim od uhapšenih vođa studentskih protesta 1968. godine, Aljošom Jotićem (Miloš Timotijević), sinom visokog oficira Udbe Blagoja Jotića (Predrag Miki Manojlović). Za ovu ulogu Manojlović je od evropskog žirija Festivala filmova Jugoistočne Evrope dobio nagradu za najboljeg glumca.

- Veoma je važno da je ovaj scenario nastao prema književnim delima velikog umetnika, pisca i reditelja Živojina Pavlovića. Ovde su adaptirana tri romana koja prate porodicu Jotić kroz duži vremenski period. Pokušao sam da pronađem u sebi ono što nosi jedan pukovnik Udbe, i bilo je lako, mislim da svako od nas to može, i da nije glumac - kaže Manojlović.

Urednik "Panorame" Lovrenčić (Filip Šovagović) ne bi baš da se zamera vlastima, ali na izbor tema koje Jugoslav prati utiče i njegov izvor Miloje (Dragan Bjelogrlić) koji je takođe Udbaš. Skoro istovremeno po dolasku Jugoslava u Vranovac, Aljoša biva uhapšen zbog krivolova, pa u begu slučajno policiju dovede do pećine u kojoj je skriven mrtav muškarac. Telo pripada lokalnom obaveštajnom zapovedniku Vuku Babiću koji je s Jotićem starijim povezan i karijerno, jer su zajedno ratovali i zavodili red i u Vranovcu i u Beogradu, i rodbinski-privatno jer je Vuk bio suprug Jotićeve kćeri Sonje (Nada Šargin).

- Svi ostali likovi su tragičniji od Sonje, a ona je odrasla pored krvoločnih muškaraca, te pokušava sebe da spasi. Moj lik imaće još više prostora u mini-seriji u kojoj će biti prikazano još pet meni dragih scena koje nisu ušle u film - napominje Nada Šargin.

Jugoslav polako otkriva šire klupko povezanih događaja, uglavnom se oslanjajući na smer koji mu daju profesorova udovica Sibinka (Milena Pavlović) i lokalni ambiciozni fotoreporter Bole Fotos (Boris Milivojević). Međutim, zaljubljuje se u fatalnu udovicu Sonju i ulazi u vezu sa njom, što mu remeti moć rasuđivanja.

U Vranovac dolazi i Blagoje, koji mora da se izbori sa strujama u Službi i policiji, kako bi zaštitio porodicu, ali ga zdravlje polako izdaje. Ovu zamršenu igru igraju i lokalni agent Udbe u Vranovac poslat iz Slovenije, zatim ambiciozni policajac Jelenko (Jovo Maksić), kao i šef suprotstavljenog špijunskog klana Drecun (crnogorski glumac Mirko Vlahović), pa zaplet postaje izuzetno gust. U seriji glume i Petar Zekavica, Milan Čučilović, Nenad Heraković, Milena Radulović, Novak Biblija, Sanja Marković, Pavle Čemerikić, Srna Đenadić...


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)