KNJIŽEVNA KRITIKA: Majstor pevač

Slađana Ilić

21. 02. 2024. u 13:00

I ZBIRKU pesama "Tobogan" (KCNS 2023) napisao je onaj koji zna sve "što treba znati o stihu, o pesmi". Tome se, naravno, ne treba čuditi, imajući u vidu da je reč o autoru eruditi, filozofu, profesoru, čitaocu i pesniku Saši Radojčiću čija je ovo deseta pesnička zbirka.

КЊИЖЕВНА КРИТИКА: Мајстор певач

Foto: Privatna arhiva

Majstor pevač ispunjava belinu listova, i tišinu vremena, i poput svojih značajnih prethodnika i poput savremenika, dalje ispitujući "promenu sveta" (Sterija), govor koji je "opstanak u nadi" (Ivan V. Lalić) i odnos stvaraoca i pesme, njene moći...

Odmičući sa čitanjem ove zbirke, uočavamo kako se lirski subjekt, iz pozicije čoveka čije se životno iskustvo konstantno uvećava, često osvrće na vreme i mesta na kojima je bio dete. To čini sa dragošću, katkad sa setom i melanholijom jer je reč o nečemu što pripada samo sećanjima, a što je, ipak, bilo tako važno za njegovo formiranje, za specifično otvaranje prema svetu i prema pesmi, i što, uprkos znanju o običnosti promene sveta, uvek obnavlja ozarenost na početku svake igre. To sećanje vezivno je tkivo onoga što čini njegov put - od kamenčića događaja i osećanja. Kuda vodi taj put? Šta čini njegovu neponovljivost jer on je, stihovi ove knjige svedoče, zaista jedinstven? I šta je zapravo ta igra?

Foto promo

Taj put, po prirodi, i pravdi, uvek vodi nadole. Svestan je toga, sad već pomalo i vremešni lirski subjekt koji se neupitno bori protiv besmisla, a koji okleva da "siđe stepeništem" jer zna da više neće proći kroz vrata koja je upravo zatvorio... ("Čaj vazdušni"). Putem nadole, ali s lakoćom i bezbrižnošću, spuštaju se i "divni dečaci" jer "im je svet još uvek nepoznat i lep", jer još uvek nisu "potrošili i proćerdali budućnost" ("Tobogan"). Da, to je baš ta draž igre - spuštanja niz tobogan, draž varki jer "duši su / varke potrebne" ("Varljiva duša"), ali i draž stvaranja pesme, koja nije varka, koja je gospodarica i koja se kako želi igra sa svojim stvoriteljem relativizujući njegove moći, uskraćujući mu slobodu ("Ljubavnik pesme").

I eto, baš ona, pesma, koja je uzela celog pesnika, čini jedinstvenost njegovog puta. "I tu je krug zatvoren". Ne može se nakon nje o nečemu drugom brinuti, ne može se ostati nepotrošen. Ipak, u tom "trošenju" pobeđena je tišina sveta - "odsustvo glasa / izgnanstvo smisla" ("Glad za pesmom"), stvoreni su novi svetovi, reči... U njima, osim pesnika, pokatkad mogu poboraviti čitaoci. Njih pesma hrani, medonosna. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!