ISTRAGE ZA DVA NOVA ZLOČINA: Produžen pritvor ekipi Veljka Belivuka, operativci istražuju povezanost sa Darkom Elezom

E. H.

02. 04. 2021. u 20:11

SUDIJA za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor Veljku Belivuku, zvanom Velja Nevolja i Marku Miljković Maretu. Pored njih dvojice, koji se sumnjiče da vođe beogradske kriminalne grupe, iza rešetaka će još mesec dana provesti i 18 pripadnika ekipe.

ИСТРАГЕ ЗА ДВА НОВА ЗЛОЧИНА: Продужен притвор екипи Вељка Беливука, оперативци истражују повезаност са Дарком Елезом

FOTO: Ata images

Ovakva odluka doneta je zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da unište, sakriju, izmene dokaze, ili tragove krivičnog dela, kao i zbog okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu da ponovo počine nova nedela.

Belivuk, Miljković i pripadnici njihove grupe uhapšeni su 4. februara u velikoj akciji policije, Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK). Osumnjičeni su za za najmanje tri ubistva, zločinačko udruživanje, nedozvoljenu trgovinu narkoticima i oružjem, iznude i otmice.

Krivična prijava ih tereti za otmicu i likvidaciju Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoje i Zdravka Radojevića. U objektima koje je ova grupa koristila, kao i štek-vikendici u Ritopeku pronađeni su tragovi zločina. Pored toga, policija istražuje nestanak nekolicine muškaraca, za koje postoje operativni podaci da ih je kidnapovala i ubila Belivukova i Miljkovićeva ekipa. U ovom trenutku pri kraju je prikupljanje dokaza za još najmanje dva ubistva.

U kriptovanim telefonima, a posredstvom aplikacije "skaj", pripadnici grupe su, kako je utvrđeno, razmenjivali fotografije masakriranih žrtava. Čak su i u telefonima njihovih devojaka pronađene slike sa odsečenim glavama. Sve ove dokaze policija je uspela da prikupi i dostavi TOK.

U međuvremenu istraga je nastavljena i gotovo svakodnevno se u prostorije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije privode članovi grupe i širi lista krivičnih dela za koje su prikupljeni dokazi. Pored toga, operativci MUP i BIA nastavljaju da istražuju povezanost Belivukove i Miljkovićeve ekipe sa Darkom Elezom, koji je nedavno izručen BiH i njegovom grupom.

Veruje se da ove dve kriminalne ekipe planirale da se ujedine, a u fokusu je i njihova uloga u određenim likvidacijama počinjenim u Beogradu i regionu.

PROVERA IMOVINE

PO nalogu tužilaštva, protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pokrenuta je i finansijska provera njihove imovine. Sumnja se da su oni novac stečen od krijumčarenja i trgovine narkoticima ulagali u legalne tokove. Pored toga, terete se i da su iznudama i reketom došli do određenih stanova i lokala, kao i automobila, koje su potom upisivali na svoje ili imena članova ekipe. Inače, Belivuk i Miljković na beogradskoj opštini Zvezdara zidaju velike kuće, jednu pored druge, koje su, navodno, povezane hodnikom. Tokom pretresa njihovih stanova pronađena je i velika količina gotovine. Tokom istrage utvrđeno je da su osnovali nekoliko firmi, koje su služile kao "peračka preduzeća".

NEMA PRIČE O KAVČANIMA

DARKO Elez, a i njegovi branioci, nemaju saznanja da se protiv njega vodi bilo kakav predistražni postupak u Srbiji. Ovo u izjavi za "Novosti" navodi jedan od Elezovih pravnih zastupnika advokat Goran Karadarević.

- Dok je Darko Elez bio u Srbiji, u pritvoru, Republika Srbija je imala priliku da ga sasluša na te okolnosti - kaže advokat Karadarević, aludirajući na saopštenje tužilaštva BiH, u kome se navodi da sa službama regiona istražuje Elezove kontakte sa Belivukom i "kavačkim klanom". - Mogu da kažem da u mom prisustvu takav razgovor nije vođen, a i moj klijent mi je potvrdio da sa njim niko nije razgovarao o tome dok se nalazio u pritvoru u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)