LEČIĆ ČEKA POZIV ZA SASLUŠANJE: Glumac kaže da je na raspolaganju tužilaštvu i da će se izboriti za istinu

E. V. N.

23. 03. 2021. u 21:33

JA, Branislav Lečić iz Beograda, najodlučnije poričem bilo kakve optužbe koje su na moj račun iznete. Nikada u svom životu nisam počinio niti jedno krivično delo, a kamoli silovanje ili bilo koje njemu srodno ili slično delo! Koristim ovu priliku da obavestim kako nadležno tužilaštvo, tako i javnost, da apsolutno nemam šta da krijem, da nemam nameru da napuštam teritoriju Republike Srbije i ovim putem molim nadležno tužilastvo i MUP Republike Srbije da mi se bez odlaganja uputi poziv radi saslušanja.

ЛЕЧИЋ ЧЕКА ПОЗИВ ЗА САСЛУШАЊЕ: Глумац каже да је на располагању тужилаштву и да ће се изборити за истину

Foto P. Mitić

Ovako se u utorak poznati glumac oglasio povodom optužbi koleginice Danijele Štajnfeld da ju je silovao 2012. Lečić je, za "Novosti", ponovio da se u javnosti oglasio saopštenjem i da, dok ne da izjavu tužilaštvu, ne želi da bilo šta komentariše u medijima. Ipak, za naš list je rekao:

- Posle toga, mediji mogu da me pitaju bilo šta, apsolutno nemam problem - tvrdi Lečić. - Ali prvo tužilaštvo, pa sve ostalo. Izboriću se za istinu, od početka do kraja. Nema govora. Poštujem zakone ove države i državu kojoj pripadam, zato ću kasnije da pričam u javnosti. Nema suđenja prvo u medijima, pa onda u tužilaštvu. Naravno, tužilaštvu stojim na raspolaganju. I to što pre. Isto tako, uvek sam spreman i za poligraf, u svako doba dana i noći. Reč je o odbrani moje ličnosti i koncepta sveta, jer ovo je atak na moj pogled na svet. Nikada nisam bio agresivan ni prema jednoj ženi. Naprotiv.

Ipak, koliko je veliko interesovanje za ovaj slučaj, a time i pritisak, dokazuje to što su se već u utorak rano izjutra, brojni foto-reporteri, okupili ispred stana u kojem živi Lečić, kao i ispred Palate pravde, pretpostavljajući da će se pojaviti i poznati glumac.

Međutim, kako je "Novostima" rečeno u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Lečić nije u utorak uopšte dolazio kod njih, niti mu je upućen poziv za saslušanje.

- U toku je predistražni postupak - kažu iz Tužilaštva. - Još se prikupljaju dokazi. Nema ni zvanične kvalifikacije dela, jer dokazi za tako nešto moraju biti validni i čvrsti, a tek nakon toga, evantualno, moći će da usledi i poziv da i prijavljeni da iskaz. To je, zasad - sve.

Štajnfeldova je pre nekoliko dana doputovala iz Amerike, gde živi i radi poslednjih godina, nakon čega je, u petak, otišla u policiju i u prisustvu nadležnog zamenika tužioca dopunila svoj prethodni iskaz, odnosno saopštila ime kolege koji ju je navodno silovao 2012, a čiji su inicijali B. L. Ona je navodno dostavila i lekarsku dokumentaciju o tome da se u SAD lečila od posledica traume koju je doživela.

Kao dokaz da je žrtva silovanja, Štajnfeldova je nadležnima dostavila snimak svog telefonskog razgovora sa navodnim silovateljem, i koji je ubrzo dospeo na portale.

Danijela Štajnfeld tvrdi da se silovanje dogodilo u vreme dok su ona i Lečić igrali u predstavi "Dnevna zapovest". Lečić je, po njenim rečima, 7. maja 2012. godine odveo na skrovito mesto na obroncima Beograda.

- I tamo me je mučio, i tamo me je silovao. Ja sam govorila ne, neprestano, dok god sam mogla - ispričala je glumica.

U predstavi su pored Lečića i Štajnfeldove glumili Vladan Milić i Petar Benčina. Benčina je u utorak podržao kolegnicu na "Instagramu" porukom "Nisi sama", a i Vladan Milić je stao na njenu stranu.

- Bili smo kolege sa klase, bliski prijatelji i podrazumeva se da Danijela ima moju podršku - kaže, za "Novosti", Vladan Milić. - Dok smo radili predstavu, a i kasnije, nikad nam nije spomenula da se to dogodilo. Niko iz ekipe o tome ništa nije znao. Prošlo je deset godina, teško da mogu da se setim svih detalja, ali priču o tako groznom događaju sigurno bih zapamtio. Ona je to, verovatno, vešto skrivala. Deluje mi neverovatno da mi tada nismo ništa neobično primetili. Moguće je da je to za nju bio veliki šok, da je prolazila kroz pakao i da joj nije bilo lako da ispriča to što joj se dogodilo. Krila je ime silovatelja i nakon što je snimila dokumentarni film "Zaceli me" o žrtvama silovanja.

Milić kaže da je lepo sarađivao sa Lečićem. Predstava je bila na repertoaru pune dve godine, a kada je Danijela otišla u Ameriku, zamenila ju je glumica Jelisaveta Orašanin.

- Videli smo se u Americi, ni onda mi se nije poverila - govori Milić. - Neprekidno vrtim film, pokušavam da se prisetim nekog detalja, ali ništa mi nije bilo sumnjivo. Nikakvih naznaka sa njene strane, nikakvih nagoveštaja da je moglo tako nešto da joj se desi. Otkad je snimila film "Zaceli me" nije mi se javila.

REAGOVANjA

MIRJANA KARANOVIĆ NEĆE DA DELI SCENU SA LEKOM

POVODOM optužbi Danijele Štajnfeld, njena starija koleginica Mirjana Karanović, obavestila je Jugoslovensko dramsko pozorište preko "Instagrama" da ne želi više da igra u predstavama sa Lečićem.

- Poštovani, obaveštavam vas da odbijam da igram sa Branislavom Lečićem u predstavi "Mamu mu j*bem, ko je prvi počeo", u znak protesta zbog njegovog ponašanja prema koleginici Danijeli Štajnfeld. Ovo se odnosi na sve eventualne buduće predstave sa tim glumcem. Spremna sam i da predstavu igram, ukoliko se odlučite da ga zameni drugi glumac - napisala je Karanovićeva.

LIDIJA PLETL: DIVAN DRUG I DžENTLMEN

- U vreme studija Leka je bio nežan, dobro vaspitan, iz dobre kuće, odgajila ga je samohrana majka, uvek nasmejan, uvek raspoložen, vrstan sportista, karatista, divan kolega, prijatelj i zaštitnik - kaže nam glumica Lidija Pletl, Lečićeva koleginica sa klase, koja je ostala upamćena po ulozi apotekarke u filmu "Varljivo leto 68". - Život nas je odvojio, ali on je bio pametan, pažljiv i dobar dečko. Prošlo je mnogo godina i zaista ne znam šta mogu sutra i ja da uradim, ali Leka je, pre svega, fini, obrazovani momak, divan drug i džentlmen.

ENVER PETROVCI: NE VERUJEM DA JE TO URADIO

Sa Lečićem u klasi studirali su glumu, kod profesora Minje Dedića, Dara Džokić, Danica Maksimović, Sonja Knežević, Vlada Kerošević, Gordana Gadžić, Dragoljub Denda i Enver Petrovci, koji u utorak stao u odbranu svog "klasića" Leke.

- Imao sam divne ljude u klasi. Jedan od njih bio je Branislav Lečić - kaže Petrovci. - Nisam čuo, niti doživeo da je ikad uradio neku lošu i ružnu stvar. Tako ga pamtim. A što se navodnog silovanja tiče, siguran sam da Leka nikad nikoga ne bi silovao. Šta će mu to kad je bio i ostao prelep! Poverovao bih kada bih čuo da je Leka bio silovan, ovo drugo - nikad! Ukoliko mlade glumice na taj način žele da steknu slavu, to je njihov problem. Ne govorim to zato što mi je bio klasić, već zato što ga dobro znam i znam šta može da uradi i šta ne sme i neće da uradi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)