OPTUŽNICA IZ ČETVRTOG PUTA: Sve izvesnije suđenje bivšem načelniku Gradske uprave Valjevo i još devet osoba

B. PUZOVIĆ

20. 02. 2021. u 09:56

OPTUŽNICU Višeg javnog tužilaštva protiv Aleksandra Vujića Subotića (38), bivšeg načelnika Gradske uprave Valjevo za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove, i još devet osoba, potvrdilo je Vanraspravno veće ovdašnjeg Višeg suda, kojem je predsedavala predsednica suda Biljana Savić.

ОПТУЖНИЦА ИЗ ЧЕТВРТОГ ПУТА: Све извесније суђење бившем начелнику Градске управе Ваљево и још девет особа

Aleksandar Vujić Subotić / Foto Kolubarske

Optuženi su za davanje i primanje mita, zloupotrebu službenog položaja, postupak javnih nabavki i trgovinu uticajem.

Među optuženima su zaposleni u Gradskoj upravi, preduzetnici i čelnici više firmi iz Valjeva, Šapca i Novog Sada, a Vujić Subotić i većina njih bili su uhapšeni juna 2017. godine. Na teret im se stavlja da su te godine u više navrata prilikom javnih nabavki Gradske uprave ugovarali tendere za kupovinu vozila, auto-sedišta za decu, servisiranje i nabavku aparata za fotokopiranje, štampača, kancelarijskog materijala. Istraga raspolaže i transkriptima razgovora koji ih terete. Posle nekoliko meseci pritvora, pušteni su da se brane sa slobode.

U obimnoj istrazi, koju su sproveli Više javno tužilaštvo, Policijska uprava u Valjevu i BIA saslušano je oko 50 svedoka, veštačeno isto toliko kompjutera, laptopa i fleš-memorija. Potvrđena optužnica je četvrta verzija, jer je Viši sud u Valjevu tri puta naložio dopunu istrage. Prvi put, traženo je, između ostalog, da se pojasni kako su pojedini okrivljeni prekoračili ovlašćenja i na osnovu kojih dokaza istraga tvrdi da je jedan od njih zahtevao novac za sebe.

Drugi put, zahtevano je da se saslušaju još dva svedoka, a treći da se utvrdi kako su dvojica okrivljenih naneli štetu nabavkom bojlera po cenama znatno većim od tržišnih.

ŽALBA

Protiv rešenja Vanraspravnog veća Višeg suda u Valjevu o potvrđivanju optužnice, dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana. U toku je, saznajemo, finansijska istraga, kako bi se utvrdila ostvarena imovinska korist.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave