SUĐENJE SIMOVIĆU U BEOGRADU: Hrvatska ustupila slučaj, posle 10 godina pred raspletom pokušaj ubistva “Zemunca” Sretka Kalinića u Zagrebu

S. J. MATIĆ

18. 12. 2020. u 21:32

VIŠE tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv pripadnika nekadašnjeg "zemunskog klana" Miloša Simovića za pokušaj ubistva svog "kolege" Sretka Kalinića pre deset godina u okolini Zagreba u Hrvatskoj. Kako "Novosti" saznaju, sada se još samo čeka da Viši sud zakaže prvo ročište.

СУЂЕЊЕ СИМОВИЋУ У БЕОГРАДУ: Хрватска уступила случај, после 10 година пред расплетом покушај убиства “Земунца” Сретка Калинића у Загребу

Sretko Kalinić sa hrvatskim policajcima

Prema našim informacijama, suđenje se, iz bezbednosnih razloga, s obzirom na to da i optuženi i oštećeni važe za "opasne osobe", koji su već za druga krivična dela osuđeni na višedecenijske kazne zatvora, najverovatnije neće održavati u Palati pravde, već u zgradi Specijalnog suda.

Istragu o pokušaju ubistva Kalinića još pre deset godina je sprovelo hrvatsko tužilaštvo i podiglo optužnicu, a onda su predmet u skladu sa sporazumima o saradnji dveju zemalja ustupili Srbiji, s obzirom na to da se i Kalinić i Simović nalaze u zatvoru u Srbiji.

Ova dvojica "zemunaca" su se pod lažnim imenima tokom 2010. godine skrivala u Zagrebu, pošto je Srbija za njima raspisala Interpolovu poternicu zbog umešanosti u ubistvo premijera Zorana Đinđića i niza drugih ubistava. Početkom juna te godine, otišli su na obližnje jezero Rakitje da roštiljaju i tamo su se sukobili. Simović je tad u Kalinića s leđa ispalio dva hica i pobegao, misleći da ga je ubio. Ovaj je, iako teško ranjen, uspeo da se dotetura do jednog šetača i zatraži pomoć, nakon čega se srušio. Hitna pomoć ga je prevezla u bolnicu, gde je operisan i spasen. Kad se probudio iz kome, hrvatskim policajcima je ispričao ko je i ko je na njega pucao.

Simović je za to vreme krenuo ka Srbiji i posle dva dana na njega je naišla patrola srpske granične policije. Videli su čoveka kako mokar izlazi iz Dunava i priveli ga. Ispostavilo se da je reč o članu "zemunskog klana" za kojim se godinama traga.

Inače, Simović je na jednom od kasnijih suđenja u Specijalnom sudu ispričao da ga je Kalinić ubeđivao da se vrate u Srbiju, žive u šumi i jure svedoke saradnike. Pošto to nije hteo, navodno mu je zapretio da će proći kao Cvetko Simić, koji je krio "zemunce" i počeo da otkopčava torbu. Simović je kazao, da je video da će ga tad ubiti, pa je izvukao pištolj i pucao u Kalinića.

Takođe, Simović je ispričao i da je Sretko Kalinić ranije ubio Cvetka Simića, a zatim njegovo telo raskomadao i bacio u zagrebačko jezero Jarun, jer je bio u vezi sa Simićevom ženom. Tu priču Kalinić je u sudnici žestoko negirao, tvrdeći da je Simović sve to izmislio.

DUGAČAK SPISAK ZLOČINA

APELACIONI sud u Beogradu je u avgustu 2013. potvrdio presudu Specijalnog suda, kojom su Kalinić i Simović osuđeni na po 40 godina zatvora zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana". Oni su, prethodno, 2008. osuđeni na maksimalnu kaznu u odsustvu, ali su nakon hapšenja tražili ponavljanje suđenja. Ovaj dvojac je osuđen na po 30 godina robije zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića. Ista kazna im je izrečena i u postupku koji se je vođen protiv njih i Luke Bojovića i Vladimira Milisavljevića, koji su oslobođeni, zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva. Kalinić je oslobođen optužbi za pokušaj bekstva iz pritvora u Specijalnom sudu, 7. februara 2012. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!