RAČUNARSKA PREVARA TEŠKA 70 MILIONA DOLARA: Srpski haker saglasan da bude izručen SAD

Tanjug

27. 10. 2020. u 18:04

VIŠI sud u Beogradu utvrdio je da su ispunjene pretpostavke za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama sprskog državljanina A.S, koji je prilikom saslušanja krajem septembra izjavio u sudu da želi da bude izručen SAD po pojednostavljenoj proceduri.

РАЧУНАРСКА ПРЕВАРА ТЕШКА 70 МИЛИОНА ДОЛАРА: Српски хакер сагласан да буде изручен САД

Depositphotos

O molbi SAD za izručenje ostalih 10 osumnjičenih za računarske prevare putem lažnih investicionih platformi još nije odlučeno, jer su se oni protivili izručenju, rečeno je Tanjugu u Višem sudu u Beogradu.

S obzirom da je A.S. saglasan sa izručenjem SAD, izostaće podnošenje žalbe, i o njegovom izručenju uskoro će odlučiti ministar pravde Srbije koji treba da za to da saglasnost.

Ovo je prvo izručenje sprskog državljanina u SAD u skladu sa bilateralnim Ugovorom o izručenju između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država od pre dve godine.

Osumnjičeni za međunarodne računarske prevare, saslušani su 30. septembra pred sudijom za prethodni postupak Posebnog odeljenjem Višeg suda u Beogradu i tada im je produžen pritvor u kojem su od hapšenja 24. jula.

Oni su uhapšeni u zajedničkoj akciji domaćih istražnih organa i američkog FBI, zbog sumnje da su organizovanom prevarom, putem lažnih investicionih platformi, pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

U saopštenju Višeg suda se precizira da je A.S, tada na saslušanju u prisustvu izabranih branilaca izjavio da želi da bude izručen SAD po pojednostavljenoj proceduri, a zamenik tužioca za organizovani kriminal smatra da su ispunjene procesne pretpostavke za izručenje.

Zbog toga je vanpretresno veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, 20. oktobra donelo rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje A.S. u SAD, radi vođenja postupka pred Okružnim sudom u Severnom okrugu u Teksasu.

A.S. je osumnjičen u krivičnom predmetu SAD protiv K.K. i drugih zbog zavere u izvršenju prevare koja uključuje elektronbsku komunikaciju i zbog zavere u pranju krivičnog zakona SAD, precizira se u saopštenju suda.

Dalje se pojašanjava da krivično vanpretresno veće suda smatra da su ispunjeni uslovi za izručenje domaćeg državljanina A.S, s obzirom da je Ugovorom o izručenju između Srbije i SAD propisano da izručenje neće biti odbijeno na osnovu državljanstva lica čije se izručenje traži.

Takođe, dodaje sud, jer je Ugovorom predviđeno da se izručenje dozvoljava za krivicno gonjenje zbog krivičnih dela za koje je kako prema pravu obe države propisana kazna zatvora duža od jedne godine i jer je molba SAD potkrepljena propisanim prilozima.

"Na postupak odlučivanja o izručenju navedenih lica primarno se imaju primeniti odredbe Ugovora o izručenju između Srbije i SAD s obzirom da predstavlja potvrđeni međunarodni ugovor, dok će se u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Republike Srbije odredbe tog Zakona premeniti na sva ona pitanja, koja navedenim ugovorom o izručenju nisu regulisana", ukazao je sud u saopštenju.

Među ostalim osumnjičenima čije se izručenje traži su takođe državljani Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina.

To su K.K, K.F.A.K, M.P, U.S, N.K, A.S, M.M, N.D, B.R. i N.M.

Prema pisanju medija, među njima je i Ksenija Krstić, rodom sa Filipina, koja je trudna i nalazi se u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Pravosudni organi SAD osumnjičene traže zbog krivičnih dela "urota i prevare sa prebacivanjem novca", što predstavlja kršenje glave 18 Zakonika SAD, dok osumnjičene K.K, K.F.A.K, M.P, U.S, N.K, A.S, A.S, M.M i dr. i za urotu za počinjenje pranja novca što je kršenje glave 18 Zakonika Sjedinjenih Američkih Država ođeljak 1956 (h), saopšteno je ranije iz Višeg suda u Beogradu.

Oni se sumnjiče da su kao organizovana kriminalana grupa od 2011. godine do jula ove godine, učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca, saopštieno je nakon njihovog hapšenja.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem email-a ili putem video-konferenciskih veza upućivali da prebace svoje "investicije" na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Sumnja se da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)