KRADU BRODSKO GORIVO I PRAZNE FRIŽIDERE: U poslednja dva meseca čak četiri napada dunavskih pirata na plovila u smederevskoj luci

J. ILIĆ

21. 10. 2020. u 12:31

PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su D. D. (24) iz Smedereva, zbog sumnje da je, u noći između 14. i 15. oktobra, čamcem došao do broda usidrenog na Dunavu, i iz mašinskog prostora ispod palube ukrao oko 160 litara dizel-goriva, pumpu za pretakanje, dve bušilice, dve brusilice i sitan ručni alat.

КРАДУ БРОДСКО ГОРИВО И ПРАЗНЕ ФРИЖИДЕРЕ: У последња два месеца чак четири напада дунавских пирата на пловила у смедеревској луци

Foto arhiva

Vrednost ukradenog goriva i alata procenjuje se na oko 60.000 dinara. Osumnjičenom je određeno zadržavanje, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden osnovnom javnom tužiocu u Smederevu.

Ovo je, kako saznajemo, četvrti napad "dunavskih pirata" u poslednja dva meseca. Pre samo desetak dana, u pristaništu za skladištenje tečnog naftnog gasa "Petrol LPG" u Smederevu pokušana je pljačka pogonskog goriva sa broda, ali su tankovi i mašinski prostor bili zaključani, pa je pokušaj propao. Lopovi su pri premetačini ispraznili jedino zamrzivač posade!

Zbog sve učestalijih napada, iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije stiže ko zna koji apel po redu da se nadležni ozbiljnije pozabave problemom smederevskog pristaništa dok, kako kažu, nije došlo do ozbiljnijih sukoba posada i smederevskih kriminalaca.

Prokrijumčare 3,5 miliona evra

Luka Smederevo jedna je od najvećih na Dunavu, u koju godišnje pristane oko 5.000 brodova. Pirati najviše kradu gorivo, ugalj, kukuruz i žito. Vrednost prokrijumčarene robe, prema nekim računicama, iznosi više od 3,5 miliona evra godišnje. Problem je što rečna policija na raspolaganju ima samo jedan čamac.

Inače, akvatorijum Smedereva godinama je žarište rečne piraterije. Posade su u strahu, dolazi čak i do fizičkih sukoba sa napadačima, ali retko ko želi da priča na ovu temu, posebno jer je reč mahom o stranim državljanima.

- Iz sna me je probudila buka, a kada sam ustao susreo sam se oči u oči sa maskiranim osobama koje su preturale po našim stvarima. Pokušali smo da ih oteramo, da sprečimo pljačku, ali su nas napali metalnim pajserima. Morali smo da se povučemo i obavestimo policiju - prepričava jedan od članova posade događaj sa broda "Spid" iz maja ove godine.

Ovaj napad odigrao se na samo pedesetak metara od policijske patrole u Staroj luci. Prema brodskom zapisniku, maskirani razbojnici upali su na brod, u tovarni prostor i počeli sa krađom goriva, dok je druga grupa ušla u stambene prostorije i počela da pljačka lične stvari i novac od posade. Dežurni policajac nije reagovao, a kasnije je stiglo objašnjenje da kamere za nadzor baš tada nisu radile.

- Detaljnom analizom dešavanja u smederevskom pristaništu može se zaključiti da nadležni nisu sposobni da obezbede sigurnost brodova i posada - kaže Branislav Vajda, iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije. - Problemi napada na brodove traju već gotovo deceniju. Ukoliko nadležni ne prikažu plan borbe protiv kriminala u ovom sektoru, mi ćemo biti prinuđeni da proglasimo Smederevo za crvenu zonu plovidbe.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)