ODUZELI SU MI I NADU I PRAVDU: Ćupričanin Saša Ilić posle 16 godina dobio presudu, ali ne i obeštećenje za izgubljene ruke

Z. GLIGORIJEVIĆ

03. 08. 2020. u 22:00

SAŠA Ilić (35) iz Ćuprije, koji je 2004. pao sa građevine Velimira Stamenkovića na kojoj je bio angažovan kao fizički radnik, nakon čega su mu amputirane obe ruke, posle 16 godina suđenja konačno je dobio pravosnažnu presudu.

ОДУЗЕЛИ СУ МИ И НАДУ И ПРАВДУ: Ћупричанин Саша Илић после 16 година добио пресуду, али не и обештећење за изгубљене руке

Saša sa suprugom Ljiljanom i ćerkom Nikolinom / Foto privatna arhiva

Veće Apelacionog suda u Kragujevcu donelo je odluku da je Stamenkovićev sin Zoran, jer je Velimir preminuo tokom postupka, obavezan da Iliću na ime naknade nematerijalne štete isplati 4,8 miliona dinara sa zateznom kamatom.

Ilić kaže nije zadovoljan presudom, jer je njome poništena presuda Višeg suda u Jagodini, doneta pre godinu dana, kojom je Zoran Stamenković, kao zakonski naslednik Velimira Stamenkovića, obavezan da na ime naknade nematerijalne štete solidarno isplati oko 15 miliona dinara.

- Iako je naknada izuzetno mala, prihvatio sam je, jer želim da kupim kućicu i zemlju na kojoj bih zasadio lešnike da bih sebi obezbedio budućnost i uplaćivao doprinose za penziju. Međutim, Stamenkovićevi advokati su mi na ime izmirenja duga ponudili dva lokala, koja ne bih mogao ni da izdam, niti da prodam. Pošto nisam prihvatio, oni su podneli reviziju Vrhovnom kasacionom sudu, u kome je sudija supruga jednog od Stamenkovićevih advokata. Do sada sam imao makar nadu, a sada su mi i nju oduzeli, pa molim da me neko posavetuje šta da radim, jer ni moj advokat, ni ja, više ne znamo šta da radimo - očajan je Ilić.

Ilić sa advokatom Nenadom Sadžakovićem / Foto Z. Gligorijević

Njegov pravni zastupnik, advokat Nenad Sadžaković, kaže da je bio srećan što su dobili parnicu jer je krivični postupak zastareo, mada je razočaran što je sud dodelio tek četvrtinu traženog iznosa.

- Stamenkovićevi advokati su me molili da ne pustim izvršenje, tražili su da se dogovorimo oko izmirenja duga preko lokala, a onda su podneli žalbu Vrhovnom kasacionom sudu. Našli su i moj tekući račun i uplatili mi sudske troškove, a onda su me pitali za koji procenat sam radio predmet da bi mi i to uplatili. A Saši nisu uplatili dug. Ovaj predmet nisam radio za novac. Iz svog džepa sam plaćao veoma skupa veštačenja, jer znam da Ilić nema para, a daću mu i sve što su mi uplatili na ime sudskih troškova - navodi advokat Sadžaković i dodaje da je uložio žalbu na reviziju.

Žive od socijalne pomoći

Saša i njegova supruga Ljiljana, sa kojima je i njihova ćerka Nikolina (8), kao i Ljiljanino troje dece iz prvog braka, žive od socijalne pomoći i tuđe nege. Saša prima 29.000 dinara, a Ljiljana 16.700 dinara. Ljiljana je ostala bez desne šake dok je radila kod poslodavca u Inđiji, na ime nematerijalne štete dodeljeno joj je dva miliona dinara, ali veći deo iznosa ni posle sedam godina nije joj isplaćen.

- Moju naruženost, nemogućnost da radim i bolove koje trpim svakodnevno, nikakav novac ne može da plati. Svoje dete ne mogu da uzmem u naručje. Očekivao sam bar pravdu - kaže Ilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)