NEBOJŠA MARKOVIĆ UBIJEN GREŠKOM, META BIO ŠARAC: Detalji optužnice podignute protiv pripadnika kriminalne "vračarske grupe"

Z. Uskoković

09. 01. 2024. u 17:31

UOČI Badnjeg dana 2019. godine, na Banovom Brdu u Beogradu, ubijen je Nebojša Marković (38).

НЕБОЈША МАРКОВИЋ УБИЈЕН ГРЕШКОМ, МЕТА БИО ШАРАЦ: Детаљи оптужнице подигнуте против припадника криминалне врачарске групе

Foto: Printscreen/Facebook

Za ovaj zločin osuđen je Čaba Der (44), unajmljeni ubica iz Čantavira, nadomak Subotice, koji je zbog ovog zločina osuđen na 40 godina robije. Prema optužnici protiv kriminalne grupe poznate kao "Vračarci", koja je krajem prošle godine stala na pravnu snagu, naručioci tog ubistva su vođe ove ekipe, ali je angažovani likvidator - promašio metu. Njegov cilj je, zapravo, bio - Aleksandar Šarac.

Iako je Der priznao ubistvo Markovića i izjavio da ga je ciljano gađao, jer je, navodno, njegov život bio ugrožen, optužnica protiv "Vračaraca" baca novo svetlo na ceo slučaj i, zapravo, dokazima, potkrepljuje činjenice o kojima je brujalo podzemlje, a to je da je ubica zamenio mete.

Foto: Privatna arhiva

Nebojša Marković

U "skaj" komunikaciji pripadnika ove kriminalne grupe, kojoj će uskoro početi suđenje u Specijalnom sudu u Beogradu, navodi se informacija da je Der greškom ubio drugog čoveka, umesto "Pink pantera" Šarca i da se treba dobro pripremiti. Zato su vođe ove grupe, a to su prema optužnici Nikola Vušević, zvani Ćopavi i Ludi Džoni, Uroš Piperski i Dario Đorđević, zvani Dekster, tvrdi Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (JTOK)angažovali Nikolu Kačarevića, bliskog Šarčevog prijatelja, da ga "namesti".

Pored ostalog, tvrdi se, da je on vođama "Vračaraca" javljao gde se i kada sastaje sa Šarcem, u kojim lokalima i na kojim lokacijama. Izvesno vreme planirano je bilo čak da se Šarac ubije u kući kod Kačarevića, kada mu dođe u goste. Članovi grupe su trpeli veliki pritisak da se ubije "Pink panter", pa su izvesno vreme razmatrali da ga likvidiraju kada dođe kod prijatelja i to mimo njegovog znanja, jer su procenili da on polako pokušava da se "izvuče iz cele priče".

Foto: Fejsbuk

Aleksandar Šarac

Ipak, na kraju se navodi i to da su se dvojica prijatelja kobnog dana sastala u Tržnom centru "Ušće", a posle razilaska, ubica, prema optužnici to je Lazar Ilić iz Kraljeva, pucao je Šarcu dva puta u glavu i smrtno ga ranio.

Ova optužnica ponovo je u fokus stavila ubistvo nedužnog Markovića, koji je tog kobnog 5. dana januara izašao do kola da u gepek stavi dečija kolica, kako bi sa porodicom krenuo na Božić kod roditelja u Šabac. Prišao mu je Der i ispucao pet metaka. Bio je na mestu mrtav. On je bio zet Aleksandra Šarca i živeo je na spratu iznad njega u trospratnici, u mirnoj i tihoj Ulici Rajka Rasine na Banovom Brdu.

Izručenje Mađarskoj

Češka je odlučila da Čabu Dera izruči Mađarskoj, gde je osuđen na doživotni zatvor za ubistvo mađarskog privrednika, ali i zločina u Holandiji. U Srbiji je nepravosnažno osuđen na četiri decenije robije. Pored ovih ubistava, Der je bio i u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, gde je izdržavao kaznu zbog likvidacije Branislava Jelačića, 2004. godine. Po izlasku sa robije, počinio je nova tri smaknuća.

Telo Nebojše Markovića ostalo je da leži kraj dečijih kolica, u snegu. Ubijeni čovek nije imao policijski dosije, niti je bio povezivan sa bilo kakavim kriminalnim radnjama. Njegov jedini greh je bio taj što ga je ubica zamenio sa daljim rođakom.

Policija je ubrzo saopštila da je ubica Čaba Der, a celo monstruozno ubistvo zabeležile su i kamere sa videonadzora, sa okolnih kuća. Zločinac se čak zlokobno iscerio u kameru, posle smaknuća nedužnog čoveka, što je i omogućilo da bude identifikovan.

Foto: Printskrin

Čaba Der

Ubrzo je kao njegov saučesnik označen Subotičanin Alen Cigler, koji ge je dovezao do Beograda, ali mu i pomogao da pobegne posle zločina. Na suđenju, Cigler se branio da nije znao šta će Der da uradi i da mu je rekao da je došao po neki novac, jer mu taj čovek duguje. On je ispričao i da je saznao šta se desilo, tek kada je Der seo u auto i rekao mu da ga je ubio i naterao da vozi ka Subotici. Cigler je zbog svog učešća osuđen prvostepeno na 15 godina zatvora.

Čaba Der je, posle zločina, pobegao iz zemlje , ali je dva meseca kasnije lociran i uhapšen u Pragu. Tada je otkriveno da je pored Srbije, za Derom nekoliko zemalja raspisalo crvenu Interpolovu poternicu i to za ubistva! Na teret mu se, pored Markovića, stavljala likvidacija Hrvata Ivana Serdarušića u Holandiji, ali i mađarskog biznismena Lasla V., nedaleko od Budimpešte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)