SVINJAR PREVARIO POLA SRBIJE: Neverovatan slučaj u Kuli, nestalo više od šest miliona evra

Novosti online

20. 10. 2022. u 23:26

POSLENjIH nekoliko meseci opštinu Kula (ali i dobar deo Vojvodine) potresa veliki skandal.

СВИЊАР ПРЕВАРИО ПОЛА СРБИЈЕ: Невероватан случај у Кули, нестало више од шест милиона евра

Foto A. D.

Dragan Šibalija (43) je, kako se sumnja, uz pomoć oca izveo filmsku prevaru nezamislivih razmera. Na spisku oštećenih je na desetine pravnih i fizičkih lica, a nestalo je više od 6.000.000 evra.

Šibalija je u prethodnih nekoliko meseci, poslujući preko svog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, od firmi koje se pretežno bave trgovinom žitarica uzimao veće količine novca i repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju, pod izgovorom da će to koristiti za finansiranje poljoprivredne proizvodnje lokalnih paora koje je sam okupljao i organizovao. Za preuzeti novac i repromaterijal trebalo je da isporuči žitarice iz ovogodišnjeg roda, što on nije učinio.

On se i sam bavi trgovinom žitarica, te je iz tog razloga od lokalnih paora uzimao veće količine robe, pretežno pšenice, suncokreta i kukuruza, ali mnogima do današnjeg dana nije isplatio ni dinara. Na taj način seljaci su ostali i bez para i useva, očajni i na ivici egzistencije, u godini koja je za poljoprivrednike i bez ovog skandala bila jedna od najtežih u poslednjih nekoliko decenija.

Dragan Šibalija/Foto: Jutjub/Sano - Savremena ishrana životinja

Da stvar bude gora, kako se saznaje, Dragan je, uz znanje i odobravanje oca Milorada Šibalije, u prethodnom periodu od prijatelja, poznanika i rođaka uzimao pozajmice u novcu, uz obećanje da će im sve vratiti u najkraćem roku. Naravno, od toga nije bilo ništa.

Na spisku prevarenih je i nekoliko banaka od kojih je Dragan dobijao ozbiljna novčana sredstva za finansiranje proizvodnje, a koja kasnije nije vraćao u skladu s potpisanim ugovorima o kreditu. Prema informacijama do kojih se došlo, radi se o iznosu od preko 1.000.000 evra.

Sumnja se da je ovakvim prevarama Šibalija, zajedno s ocem, pribavio protivpravnu imovinsku korist veću od 6.000.000 evra.

I tu nije kraj. Kada su seljaci i firme shvatili da su prevareni i kada su od Šibalije zatražili da izmiri dugove, Dragan je odlučio da izbegne ispunjenje obaveza vadeći se na novonastale psihičke probleme. Kako se saznaje, on je sredinom septembra proveo gotovo dve nedelje u Kliničkom centru u Novom Sadu.

Prema informacijama iz dobro obaveštenih izvora, u toku je opsežna istraga policije i tužilaštva ovim povodom. Protiv Šibalije su oštećeni već podneli nekoliko krivičnih prijava. Privode se kraju predistražne radnje, te se vrlo brzo očekuje i hapšenje odgovornog i njegovih eventualnih pomagača.

Draganov otac Milorad Šibalija priznaje da je njegov sin u velikim dugovima, ali tvrdi da on za njih nije znao.

- Pravio je on s ljudima papire da će isporučiti određenu količinu pšenice, ali nije dobio ništa sa zemlje, svi prinosi su bili nula. Još ništa nije aktivirano u tužilaštvima, samo određene firme imaju svoja potraživanja, dobijaju sporove, idu na naplatu, a kako će se naplatiti, ne znam. Moj sin je obrađivao 700 jutara državnog zemljišta na osnovu prečeg prava korišćenja po osnovu stočnog fonda - kaže Šibalija i dodaje da je njegovom sinu pre mesec dana uzeta farma vredna pet miliona evra, te da je Dragan ostao na ulici, bez dinara.

(Republika)

BONUS VIDEO: ZAMENA I KUPOVINA ZIMSKIH PNEUMATIKA - Ove sezone gume skuplje najmanje 15 odsto

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)