UBICE STIGLE IZ ČAK ŠEST DRŽAVA: Dve godine nakon zločina u Atini i na Krfu postupak još nije počeo

E. H.

15. 09. 2022. u 08:00

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal u saradnji sa MUP Srbije prikupilo je određene, ali jake dokaze o osumnjičenima za ubistvo Igora Dedovića, Stevana Stamatovića, Alana Kožara i Damira Hadžića, koji su likvidirani 2020. godine na teritoriji Grčke.

УБИЦЕ СТИГЛЕ ИЗ ЧАК ШЕСТ ДРЖАВА: Две године након злочина у Атини и на Крфу поступак још није почео

Uviđaj na Krfu / Foto Corfu press

Prema saznanjima "Novosti", nalogodavci, finansijeri, organizatori, pomagači, kao i direktni izvršioci su državljani čak - šest zemalja. U ovom trenutku, međutim, još se čeka grčko pravosuđe kako bi se ceo postupak pokrenuo!

Ove zločine, počinjene u Atini januara i na Krfu jula 2020. godine, finansirali su, prema dostupnim podacima pribavljenim posredstvom međunarodne pravne pomoći - Radoje Zvicer sa milion, Darko Šarić sa 750.000 i Nikola Spasojević sa 250.000 evra.

- Grčka je mesno nadležna, jer su na njenoj teritoriji počinjena krivična dela - navodi sagovornik "Novosti" blizak istrazi. - Oni moraju da pokrenu postupak, materijalni dokazi su kod njih. Kako su osumnjičeni iz nekoliko zemalja, jedino grčko pravosuđe može da pokrene postupak. Srbija, sa druge strane, već godinu dana čeka na njihovu zamolnicu. Iz nekog razloga, međutim, nje još nema.

Što se tiče srpskih i crnogorskih istražitelja, na osnovu prikupljenih saznanja, ali i određenih svedočenja, sklopljena je kompletna "priča" oko Atine, ali i Krfa. Osim finansijera, poznati su i neki od direktnih počinilaca, a neki od njih, prema operativnim informacijama, nisu više među živima.

- U ubistvu Igora Dedovića, jednog od vođa "škaljaraca" i kuma Jovice Vukotića, kao i njegove desne ruke Stevana Stamatovića, u atinskom restoranu 19. januara, učestvovali su Nikola Vušović Džoni, Ljubomir Lainović, Marko Petković i još jedna osoba, a navodno reč je o L. C. Takođe, neki od svedoka tvrde, a postoje i posredni dokazi, da je u to vreme u grčkoj prestonici evidentirano i prisustvo Veljka Belivuka. On, kao i Marko Miljković, na određeni način su povezani sa ovim smaknućem.

Prema rečima našeg sagovornika, sedam meseci kasnije, na Krfu je pripremljena "sačekuša" za ljude bliske "škaljarcima". U kiši metaka iz automata ubijeni su Baranin Alan Kožar i Užičanin Damir Hadžić. Ovaj drugi se u to vreme nalazio i na crvenoj Interpolovoj poternici zbog sumnje da je jedan od ubica Davorina Baltića, visokopozicioniranog člana "kavačkog klana". On je likvidiran prvog dana januara 2018. godine u garaži zgrade u centru Beograda.

Posle zločina na Krfu, jedan od grčkih rukovodilaca policije izjavio je da je u dvostrukom ubistvu učestvovalo čak osam osoba, za kojima se traga, kao i da postoji video-snimak na kom se vide lica egzekutora:

- U stalnom smo kontaktu sa srpskom policijom, kako bismo što pre identifikovali osumnjičene.

Prema izveštaju grčke policije, sumnja se da su napadači u Grčku došli 10 dana pre ubistva Hadžića i Kožara, a da su se do Krfa dovezli sa dva skutera. Saslušano je više svedoka, kao i očevidaca.

- Manje-više sve je poznato i zato nam nije jasno zašto se ne pokreće postupak - ističe naš sagovornik. - Ukoliko nam Grci pošalju zamolnicu, mi ćemo sve spise, sa izjavama svedoka, kao i druge dokaze, odmah dostaviti. Očekujemo da će se to dogoditi u najskorije vreme.

ADVOKAT LEKIĆ: POSTOJI SNIMAK UBISTVA VUKOTIĆA

POSLE ubistva vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića u Istanbulu, njegov dugogodišnji branilac Damir Lekić u razgovoru za podgoričke medije navodi da postoji video-snimak Vukotićevog ubistva, na kome se vidi kada dvojica na motoru prilaze njegovom vozilu i kako suvozač puca u Jovana koji je u automobilu bio sa trudnom suprugom Mašom i njihovom ćerkom.

- Tačno je, i ja sam čuo, da postoji snimak ubistva, da su forenzičari izašli na lice mesta, prikupljaju se dokazi - rekao je advokat ubijenog Vukotića.

On je naveo i to da je Vukotić do sada tri puta bio na meti, ali da mu se nikada nije žalio da mu je život ugrožen.

Lekić se osvrnuo i na ubistvo Vukotićevog oca Veska pre tri godine u Kotoru, kada je likvidiran na kućnom pragu.

- Jovan je tada saslušan kao oštećeni, ali on nije imao neposrednih saznanja, jer nije bio očevidac. Nikada nije rekao na koga sumnja. Meni je rekao: "Ne mogu ja da ukažem u nekog prstom ako nemam dokaza i da se ogrešim o bilo koga".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)