UMESTO DA ROBIJA POBIO PORODICU: Devet dana pre zločina Somborac Zdravko Goranović (59) osuđen na tri godine i tri meseca zbog nasilja

Ljiljana PRERADOVIĆ

30. 12. 2021. u 21:33

DEVET dana posle izricanja presude, kojom je u Osnovnom sudu u Somboru nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i tri meseca zatvora zbog nasilja u porodici počinjenog u periodu od 2016. do 2020, Zdravko Goranović (59) iz tog grada je okrvavio ruke.

УМЕСТО ДА РОБИЈА ПОБИО ПОРОДИЦУ: Девет дана пре злочина Сомборац Здравко Горановић (59) осуђен на три године и три месеца због насиља

Foto: Privatna arhiva

 Umesto da pravosnažnost presude čeka u pritvoru, on je pušten na slobodu i samo nekoliko dana kasnije, u porodičnoj kući u Ulici Sime Šolaje 13, nožem je presudio supruzi Mirjani (55) i ćerkama Anastasiji (19) i Anabeli (15). Zatim je, kako se sumnja, izazvao požar, krvavim rukama stavio nož u džep pantalona, a zatim se popeo na tavan, gde se obesio.

U prizemlju kuće, kako je saopštilo Više javno tužilaštvo u Somboru, pronađena su tri tela, koja su bila zahvaćena požarom, i sa tragovima nasilja, dok je u potkrovlju nađen Zdravko obešen o kanap. Više tužilaštvo u Somboru je naložilo obdukciju tela pokojnih.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru, za "Novosti" je rečeno da je Goranović 20. decembra osuđen na tri godine i tri meseca zatvora, i da mu je pritvor, u kojem je bio od 30. jula, kada je uhapšen, tada ukinut, na šta se tužilaštvo žalilo.

Krivičnu prijavu protiv Goranovića, tužilaštvu je podnela somborska policija, nakon što je bivša supruga, u maju 2020, prijavila nasilje u porodici.

- Ova krivična prijava je prva i jedina koja je podneta protiv Zdravka Goranovića zbog nasilja u porodici - ističu u OJT u Somboru. - Goranoviću su bile izrečene hitne mere u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici i na predlog tužilaštva su rešenjem suda produžene. Istovremeno je, na zahtev tužilaštva, Osnovni sud u Somboru u vanparničnom postupku doneo presudu kojom mu je zabranjeno da uznemirava suprugu i decu, a naloženo je i iseljenje iz kuće.

To, međutim, nije jedina presuda izrečena Goranoviću. Naime, on je zbog pretnji upućenih zameniku VJT u Somboru 2010. godine, u Osnovnom sudu u Novom Sadu, godinu dana kasnije, tačnije 24. juna 2011. bio osuđen na godinu i po dana zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti, i ta presuda je postala pravosnažna 17. novembra 2011. Tu kaznu je odslužio. Tri godine kasnije, kako nezvanično saznajemo, bio je osuđen na mesec dana zbog krađe, a imao je i uslovnu kaznu za oružje.

U Ulici Sime Šolaje, poprištu krvave porodične drame, i u četvrtak je vladao muk. Stanari ove ulice, šokirani, još ne mogu da poveruju da su Mira i njene ćerke izgubile život na takov svirep način.

- Šta reći na sve ovo - s uzdahom govori starija žena. - Mira je bila divna žena, brižna majka, deca lepo vaspitana i kulturna, a o njemu ništa lepo ne mogu da kažem. Zdravko je, sada se priča, hteo da joj se vrati, ali ona nije pristajala na ponovni zajednički život sa njim. Sigurno je mnogo propatila pored njega. Nekada je nešto malo radio u policiji, pa je držao fotokopirnicu. Mirin otac je poginuo za vreme bombardovanja 1999. godine, i on je bio prva žrtva NATO agresije u našem gradu. Pogodio ga je geler dok je spavao u kući.

Datum sahrane majke i ćerki još nije poznat.

ZABRANE

U OSNOVNOM sudu u Somboru navode da je Goranoviću bila izrečena mera zabrane prilaska i komunikacije sa Anastasijom i Mirjanom, i da je ta mera mogla da traje dok za njom postoji potreba, a najduže do 22. marta 2022. godine, posle čega bi se ispitala njena opravdanost. Istim rešenjem, Goranoviću je bilo zabranjeno napuštanje Sombora i izdat mu je nalog da se svakog drugog i četvrtog ponedeljka u mesecu javlja tamošnjoj policiji.

SESTRE BILE DECA ZA PRIMER

SETSRE Goranović su posle završene osmoletke "Ivo Lola Ribar" u Somboru, pohađale i istu Gimnaziju "Veljko Petrović". Anastasija je maturirala letos, dok je Anabela jesenas krenula u prvi razred prirodno-matematičkog smera.

- Obe su bile odlične učenice - kaže Dušan Mišković, direktor somborske gimnazije "Veljko Petrović", ističući da je ceo kolektiv šokiran zbog velike tragedije. - Zaista su bile učenice za primer i po ocenama i po vladanju. U Anabelinom ponašanju u poslednje vreme nije bilo ničeg neuobičajenog.

Starija Anastasija je želela da studira psihologiju, ali je pohađala Pedagoški fakultet i bavila se šminkanjem kako bi finansijski pomogla porodici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)