GASNI PIŠTOLJI MOGLI DA SE PREPRAVE U VATRENO ORUŽJE: Nastavljeno suđenje Marku Drakuli

S. J. M.

24. 10. 2023. u 20:16

PIŠTOLjI, koji su pronađeni u automobilu, u kojem su bili Marko Drakula, Marjan Dimitrijevski i Nemanja Milutinović prilikom hapšenja pre četiri godine, su konvertibilni, odnosno gasni, startni i signalni. Oni se mogu prepraviti da ispaljuju bojevu municiju ukoliko se stavi čelična cev, koja trpi pritiske prilikom ispaljivanja bojevih metaka.

ГАСНИ ПИШТОЉИ МОГЛИ ДА СЕ ПРЕПРАВЕ У ВАТРЕНО ОРУЖЈЕ: Настављено суђење Марку Дракули

Foto: Novosti

Ovo je danas na ponovljenom suđenju Drkuli, Dimitrijevskom i Milutinoviću, optuženim za nedozvoljeno nošenje oružja, u Vošem sudu u Beogradu kazao veštak Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku. Kako je objasnio ovi pištolji mogu da se preprave i tako da se probuši rupa u cevi pištolj, što je opasniji način, jer može da dovede do oštećenja pištolja i zato se ređe koristi.

Na suđenju je navedeno da u uputstvu proizvođača ovih pištolja stoji da nisu odgovorni ukoliko ih neko konvertuje u vatreno oružje. Veštak je kazao da pištolji koje su veštačili, u stanju u kom su ih dobili, nisu konvertovani u vatreno oružje i iz njih ne može da se ispaljuje bojeva municija. Oni se u zavisnosti od metaka mogu koristiti i kao gasni i kao startni.

Branilac Vojislav Babić stavio je primedbu na iskaze veštaka navodeći da su pristrasni i da su delovi tog veštačenja uređeni paušalno, pa je predložio da se uradi novo balističko veštačenje. Sud će o tome doneti odluku do sledećeg suđenja zakazanog za sredinu decembra.

Drakula, Dimitrijevski i Milutinović su uhapšeni u decembru 2019. godine i prvobitno su bili optuženi za planiranje ubistva Jovice Vukotića, dok je bio u ekstradicionom pritvoru u Beogradu, ali je ta optužnica pala i na kraju im se sudilo za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, falsifikovanje isprave i sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti. Prvostepenom presudom Višeg suda Drakula i Dimitrijevski su bili osuđeni na po tri i po godine zatvora, a Milutinović na dve i po, ali je Apelacija ukinula tu presudu i naložila ponovno suđenje.

Drakula i Milutinović se nalaze u pritvoru, a Dimitrijevski se brani sa slobode.

Drakuli se osim u ovom predmetu u Višem sudu u Beogradu sudi i za pokušaj ubistva Lazara Vukićevića, jer je osumnjičen da je 2019. godine na Vračaru stavio eksploziv ispod njegovog poršea. Tužilaštvo za organizovani kriminal ga sumnjiči i da je član "vračarske kriminalne grupe". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola