ŠIRIO PORUKE ZA TROVANJE NEMUSLIMANSKOG STANOVNIŠTVA: Srbin vehabija osuđen na tri godine robije zbog podsticanja na terorizam

Novosti onlajn

19. 06. 2023. u 14:59

VIŠI sud u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal je danas donelo i javno objavilo presudu kojom je okrivljenog Despotović Igora oglasilo krivim i osudilo ga na kaznu zatvora od tri godine zbog izvršenja krivičnog dela javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela.

ШИРИО ПОРУКЕ ЗА ТРОВАЊЕ НЕМУСЛИМАНСКОГ СТАНОВНИШТВА: Србин вехабија осуђен на три године робије због подстицања на тероризам

Foto: Novosti

Njemu je i produžen pritvor.

Prilikom objavljivanja presude, predsednik veća ukratko je saopštio razloge presude, a protiv iste dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu.

Despotović je objavljivao poruke podrške Islamskoj državi, ali i pisao uputstva za trovanje nemuslimanskog stanovništva gasom "sarin", već je osuđivan zbog sličnog dela i to 2018. godine zbog sumnje da je planirao napad kamionom u centru Beograda.

On je, kako se navodi u optužnici koja je podignuta protiv ovog mladića, u stanju "uračunljivosti kontinuirano i javno, putem video-snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje terorizma".

- Sumnja se da je od početka marta 2020. godine do 5. februara 2022. godine na više društvenih mreža adminstrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja, tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju Islamska država - navodi se u optužnici.

On je tako na Instagram nalogu "dar.ul.islam" delio objave koje propagiraju radikalnu islamističku ideologiju, fotografije sa obeležjima ISIS, fotografije na kojima se veliča ova organizacija i njeni pripadnici, kao i pozive na "džihad" i "borbu na Alahovom putu", a identične objave je delio i na svom "Telegram" kanalu pod nazivom "Darul Islam" na kojem je delio izdanja i zvanične publikacije Islamske države pod nazivom Rumiyah.

Osim ovoga, on je na Telegram kanalu "Darul Islam" neutvrđenog dana, u periodu od 27. jula 2020. godine do 21. juna 2021. godine objavio fotografiju pripadnika Islamske države pored koga se nalazi automatska puška, i tekst na fotografije sledeće sadržine: "I kao što oni ubijaju naše žene i decu, mi ćemo ubijati njihove žene i decu".

Ovaj Beograđanin protiv kojeg je pokrenut postupak jer je u periodu od 2020. do 2022. godine objavljivao jezive poruke na društvenim mrežama, bio je osuđen na šest meseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor.

Despotović, je pre nekoliko godina primio islam i bio na stalnoj vezi sa vođama ISIS. On je priveden te 2017. u trenutku dok se pripremao da otme kamion, njime uleti u Knez Mihailovu ulicu i pregazi što više ljudi.

BONUS VIDEO: Hapšenje divljeg taksiste kod Aerodroma Nikola Tesla

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)