EKSKLUZIVA "NOVOSTI" O LEGIJINOM SVEDOČENJU: Zemunci huškali na ubistvo Kuraka

N.B.

09. 03. 2023. u 19:00

MILORAD Ulemek Legija, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije, u sredu se, posle šest i po godina, ponovo našao u u sudnici Specijalnog suda u Beogradu, kako bi po drugi put svedočio u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, ali od očekivanih novih saznanja, koji bi pomogli u rasvetljavanju ovog zločina, nije bilo ništa.

ЕКСКЛУЗИВА НОВОСТИ О ЛЕГИЈИНОМ СВЕДОЧЕЊУ: Земунци хушкали на убиство Курака

Foto: Arhiva "Novosti"

On je uz jake mere obezbeđenja u zgradu u Ustaničkoj ulici, gde se iz bezbednosnih razloga održava drugostepeni postupak Apelacionog suda protiv četvorice optuženih za učešće u ubistvu vlasnika "Dnevnog telegrafa", doveden iz požarevačkog zatvora "Zabela", gde služi kaznu od 40 godina zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, ali i zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, ubistva Ivana Stambolića, kao i zbog nekoliko teških dela počinjenih kao pripadnik "zemunskog klana".

Ukinutom presudom, na ukupno sto godina zatvora zbog likvidacije Ćuruvije 11. aprila 1999, osuđeni su bivši čelnici Resora Državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić, kao i pripadnik Službe, Miroslav Kurak, koji je u bekstvu i koga je Tužilaštvo za organizovani kriminal označilo kao neposrednog izvršioca. Otvarajući novi pretres, sudije Apelacionog suda su odlučile da još jednom ispitaju Ulemeka, kako bi otklonili neke nedoumice, ali bezuspešno.

Prilično nevoljno, Ulemek je odmah na početku kazao:

- Sve što mogu da izjavim je da nemam ništa da dodam ili oduzmem od onoga što sam već svedočio vezano za ovaj predmet i to je sve što imam da izjavim. Nemam nikakva neposredna saznanja. Ne vidim svrhu ovog ispitivanja. 

U optužnici koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal zbog ubistva Ćuruvije, podiglo u junu 2014. godine, Ulemek je, označen kao krunski svedok. Šest meseci ranije, tačnije sredinom januara, tadašnji tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je na konferenciji za novinare, održanoj u Vladi Srbije, obznanio da je "Ulemek dao  ključne dokaze koji su doveli do rasvetljavanja likvidacije novinara Slavka Ćuruvije". Zahvaljujući njegovom iskazu, kako je tada kazao, ali i izjavama još dva svedoka čiji se identitet tada krio, a kasnije se ispostavilo da je reč o braći Milošu i Aleksandru Simoviću, dan ranije su  uhapšeni Radonjić i Romić, a istraga se već vodila protiv Markovića i Kuraka.

- Ulemek je prošle nedelje izneo nove činjenice u vezi ubistva Ćuruvije - rekao je tada  Radisavljević.

- Ulemek je svedok do koga smo došli i koji nam je detaljno govorio o svojim saznjanima, a on je bio jedan od ključnih aktera u tom periodu. Protiv Markovića, Radonjića, Romića i Kuraka biće pokrenuta istraga, a uskoro će biti podignuta i optužnica.

Radisavljević je dodao i da Ulemeku za ovaj iskaz nisu nuđene nikakve privilegije, niti ih je tražio. Tužilac je izjavio da su Ulemekovi lični razlozi i vreme provedeno u zatvoru bili motiv da svedoči. 

Ekskluziva "Novosti" o saslušanju u Zabeli

Kada je u martu 2015. godine optužnica stupila na pravnu snagu, "Novosti" su eksluzivno objavile najvažnije detalje iz nje, između ostalog i ono što je Ulemek ispričao tužiocu, 8. januara 2014, a saslušanje je obavljeno u "Zabeli".

- Radomir Marković mi je 2002. godine, isfrustriran što su mnogi na slobodi, a on u zatvoru, poslao zahtev da se organizuje ubistvo Miroslava Kuraka. Prethodno mi je ukazao da su on i Ratko Romić ubili novinara Slavka Ćuruviju - objavile su "Novosti" 25. marta 2015.

Ulemek je u svojoj izjavi naveo da je pristao da se organizuje "uklanjanje Romića i Kuraka" i tvrdio je da je "Dušana Spasojevića izgasirao vezano za Kuraka, jer je smatrao da će to biti najbrže i najlakše da on to uradi. 

- Spasojeviću sam ispričao da ga je Kurak "pljuvao", nazivajući ga "seljakom iz Gajtana". To ga je naljutilo i odmah je izdao nalog svojim "pit bulovima" da se to završi - navodi se u njegovoj izjavi. - Marković je insistirao da se ubije Kurak, tvrdeći da je on velika pretnja, a da ako se to ne uradi, onda će Marković kazati sve, za neke druge stvari.

ŠTA JE BIO ULEMEKOV MOTIV

U optužnici je, između ostalog navedeno i da je Ulemek izjavio kako je sam pozvao nadležne i rekao da je spreman da ispriča sve ono što zna o ubistvu Ćuruvije:

. Motiv da svedočim je jednostavan, danas sam 10, 15 godina stariji i iskusniju, a deceniju sam proveo u samici. Imao sam dovoljno vremena da analiziram sve ono što se dešavalo. Nemam nikakav lični interes. Po mom mišljenju Ćuruvija je ubijen iz nečijeg ličnog interesa, nije mu oprošteno što je okrenuo leđa celom tom sistemu za koji je godinama radio. Ćuruvija nije bio lice koje je ugrožavalo državu. Smatram da su i Služba i Jedinica zloupotrebljeni na jedan najstrašniji način.

Ulemek je u septembru 2016. svedočeći pred Specijalnim sudom na glavnom pretresu izjavio da o ubistvu Ćuruvije ima samo posredne informacije, do kojih je došao u razgovoru sa Markovićem. 

- Ja nikada nisam dobio informaciju ko je i na koji način ubio Ćuruviju - naveo je tada Ulemek.

- Tokom 2000. godine pozvao me je Marković da bi mi dao jedan zadatak koji je trebalo da odarde pripadnici JSO. Radilo se o hapšenju osobe iz Beograda, ali ne znam o kome je bilo reč. Pitao sam Markovića ko će biti "navigatori", odnosno operativci, a on je odgovorio: "Ovi Radonjini što su ubili Ćuruviju". Nisam ništa komentarisao, izašao sam u hodnik i tu sam video Romića i Kuraka. Pitao sam Romića da li on vodi tu akciju, rekao je da. Posle pola sata sam obavešten da se zadatak otkazuje. 

Tada je na pitanje advokata Zore Dobričanin Nikodinović da li mu je nešto obećano za svedočenje u ovom predmetu uz osmeh odgovorio:

- Ma, šta su mogli da mi ponude. Meni ne bi mogao ni Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nešto da obeća, a ne Miljko Radisavljević. 

- Zašto ste se setili posle toliko godina da kažete nešto o ovom slučaju - insistirala je advokat.

- Niko me nije ništa ni pitao - odgovorio je Ulemek. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima