LEGIJA SVEDOČI O UBISTVU ĆURUVIJE: Počinje drugostepeni postupak pred Apelacionim sudom u Beogradu

N.B.

06. 03. 2023. u 07:00

PRED Apelacionim sudom u Beogradu za danas je zakazan glavni pretres u slučaju ubistva novinara Slavka Đuruvije, a do kraja nedelje, prema onome što je najavljeno, trebalo bi da se izvedu dokazi, kako bi se otklonile sve nedoumice i izrekla pravosnažna presuda.

ЛЕГИЈА СВЕДОЧИ О УБИСТВУ ЋУРУВИЈЕ: Почиње другостепени поступак пред Апелационим судом у Београду

Foto: Arhiva "Novosti"

Između ostalog, pred sudskim većem, kao svedoci, naći će se nekadašnji komandant sada rasformirane Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i braća Aleksandar i Miloš Simović, pripadnici "zemunskog klana". Oni će biti dovedeni iz požarevačkog zatvora "Zabela", u kom izdržavaju višegodišnje kazne. Njihovi iskazi, prema informacijama koje smo dobili, bitni su za donošenje odluke protiv Radomira Markovića, Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića, kojima se na teret stavlja na teret da su 11. aprila 1999. u jeku NATO bombardovanja,organizovali i ubili vlasnika "Dnevnog telegrafa".

ODBILI DA GOVORE

ULEMEK I braća Simović su krajem septembra 2016. dovedeni u Specijalni sud, kako bi svedočili. Tom prilikom Ulemek je, između ostalog naveo da da nikakvih konkretnih dokaza protiv okrivljenih nema i da nikada nije dobio informaciju ko je i na koji način ubio Đuruviju. Simovići su pred sudom odbili da svedoče jer su se, kako su rekli, plašili za svoju i bezbednost svojih porodica zbog pretnji koje im stižu. Sva trojica su rekli da ostaju pri iskazima datim Tužilaštvu, dve godine ranije.

Zbog podstrekavanja na ubistvo, pred Specijalnim sudom u Beogradu, prvostepenom presudom na po 30 godina zatvora osuđeni su Radomir Marković, bivši čef RDB i šef beogradskog centra Milan Radonjić. Na po dve decenije robije osuđeni su bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak, koji je u bekstvu. Prema toj presudi, Đuruviju je ubila nepoznata osoba.

U optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu. Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Ovo je bila druga prvostepena presuda, nakon što je prvu, kojom su bili osuđeni na iste kazne zatvora, ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj nepoznate osobe, kao neposrednog izvršioca ubistva, koja se ne pominje u optužnici. Nakon ponovljenog suđenja i donošenja identične odluke, nakon razmatranja žalbi, Apelacioni sud je doneo rešenje o otvaranju glavnog pretresa u drugostepenom postupku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)