APELACIONI SUD DONEO ODLUKU: Kućni zatvor umesto rešetaka

E. H.

09. 12. 2022. u 17:35

APELACIONI sud u Beogradu, doneo je presudu kojom je, usvajanjem žalbe okrivljenog i njegovog branioca, preinačio prvostepenu presudu, u pogledu odluke o krivičnoj sankciji i njenom izvršenju i okrivljenog Adama Mahmouda zbog nanošenja lake telesne povrede osudio na kaznu kućnog zatvora u trajanju od jedne godine. U preostalom, nepreinačenom, delu prvostepena presuda je potvrđena.

АПЕЛАЦИОНИ СУД ДОНЕО ОДЛУКУ: Кућни затвор уместо решетака

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prethodno, presudom Višeg suda u Beogradu Mahmoud je bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 8 meseci.

Oštećeni je radi ostvarivanja svog imovinsko-pravnog zahteva upućen na parnični postupak.

Adam Mahmoud je oglašen krivim što je 30. januara 2018. u Beogradu, zbog stanja povišenog emocionalnog uzbuđenja, nožem, lako telesno povredio maloletnog V.Đ., na taj način što je nakon prethodne verbalne rasprave sa oštećenim, koga ne poznaje od ranije i koji se nalazio u društvu sa V.J, tri puta ubo  „skakavcem“ u grudni koš i naneo mu laku telesnu povredu, a nakon ubadanja oštećenog pobegao sa lice mesta i bacio nož.

Po nalaženju Apelacionog suda, u delu odluke o krivičnoj sankciji, prvostepeni sud je pravilno od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog cenio njegovu mladost u vreme izvršenja krivičnog dela, izraženo žaljenje i kajanje zbog svega što je učinio, njegovo korektno držanje pred sudom tokom celog postupka.

Takođe, u obzir je uzeto i to na koji način je doprineo da se ova krivično-pravna stvar u potpunosti i efikasno rasvetli, činjenicu da svojim postupanjem nije izazvao nenadoknadive posledice po oštećenog i u svakom slučaju njegovu raniju neosuđivanost i protek vremena od izvršenog krivičnog dela.

Otežavajućih okolnosti, tvrdi Sud, nije bilo.

Međutim, Apelacioni sud nalazi da je prvostepeni sud dao manji značaj olakšavajućim okolnostima, a posebno pri činjenici da otežavajućih okolnosti nije bilo.

Zbog toga je, navodi se u odluci Apelacionog suda, prvostepena presuda preinačena u pogledu odluke o kazni, kao i načinu izvršenja kazne nalazeći da se može očekivati da će se istom ostvariti svrha kažnjavanja, te će se u dovoljnoj meri izraziti društvena osuda za krivično delo za koje je okrivljeni oglašen krivim, a to je jačanje morala i učvršćivanje obaveze poštovanja zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVOST U ENERGETSKOM SEKTORU: Zajedničkim naporima i sinergijom obezbedićemo bolju budućnost